Hlavní obsah

Fotbal v Itálii by se měl znovu rozběhnout o víkendu

ŘÍM

Italské ligové soutěže by měly podle agentury APA pokračovat už o tomto víkendu třiadvacátým kolem. Fotbalové dění se v zemi mistrů světa zastavilo po páteční smrti policisty při výtržnostech fanoušků, které provázely sicilské prvoligové derby mezi Catanií a Palermem.

Článek

O víkendu se nehrály žádné soutěže od žákovských až po Serii A a Italové zrušili i plánované středeční přípravné utkání s Rumunskem. Viceprezident milánského AC Adriano Galliani po dnešním mimořádném zasedání vedení italské ligy řekl, že odložené zápasy se budou dohrávat 17. a 18. dubna.

Každý z účastníků první a druhé ligy se rozhodl věnovat 10.000 eur rodinám zabitého policisty Filippa Racitiho a funkcionáře provinčního klubu Ermanna Licursiho, který minulý týden zemřel při násilí v jihoitalském Luzzi.

Kluby navíc chtějí investovat do zlepšení bezpečnosti na svých stadionech. Milánské týmy AC a Inter plánují podle Gallianiho za 16 milionů eur vylepšit San Siro, na úpravy se chystá i Juventus Turín. Jeho vedení v zájmu bezpečnosti přepracuje projekt renovace stadionu Delle Alpi, která už byla naplánována dříve.

Z pondělního jednání členů italské vlády a zástupců fotbalového svazu vyplynulo, že na stadiony nebudou vpuštěni diváci, dokud nebude zaručena jejich bezpečnost. Kluby nechtějí hrát za zavřenými dveřmi, ale už nyní byly náklady na zajištění poklidného průběhu zápasů velkou zátěží pro veřejný rozpočet. Kvůli ligovým zápasům bylo každý týden nasazeno 70.000 policistů po celé Itálii, což stát přišlo na pět milionů eur.

Reklama

Související témata: