Hlavní obsah

Skromný snajpr Lafata odmítá roli spasitele

PRAHA

Hektické dny jsou minulostí. Útočník David Lafata vyměnil přestupový shon a plnění reprezentačních povinností za poznávání zvyklostí v Austrii Vídeň. Slavný rakouský klub se topí u dna tabulky tamní nejvyšší soutěže a český střelec má být jedním ze spasitelů. "Ale vůbec ne," culí se skromný borec, pocházející z jihu Čech.

Článek

Přesto právě jeho střelecké schopnosti v součtu s uměním dalšího českého útočníka, Václava Svěrkoše, mají vrátit Austrii na výsluní. "Bylo by samozřejmě moc hezké, kdybych svými góly přispěl k záchraně nebo k naplnění cíle v podobě pohárové Evropy. Ale takhle vůbec nepřemýšlím. Já se teď prostě jen soustředím, abych rychle zapadl do mužstva. Jedině tak budu prospěšný," vykládá Lafata.

Vyrazil do Španělska

Plán začlenění už začal plnit. Ve čtvrtek po nočním návratu z přípravného utkání v Belgii totiž po několika málo hodinách znovu sedl do letadla. Tentokrát nabral směr Španělsko. "Austria je tam na soustředění," upřesňuje.

Tři dny nabité reprezentačními povinnostmi však nebudou podle bývalého jabloneckého útočníka představovat žádný handicap v boji o místo v základní sestavě. "Trenér i vedení věděli, že musím na sraz. Nic nenamítali. Pokud vím, mají pár kluků v rakouském národním týmu a myslím si, že moje nominace byla i pro ně dobrou vizitkou."

Ve Španělsku měl konečně dostatek času promluvit si v klidu s Václavem Svěrkošem, který přišel do Austrie v zimní přestávce z Mönchengladbachu. "Potkali jsme se jen během lékařské prohlídky ve Vídni. Vím, že od Vaška chtěli názor na moje schopnosti," připouští Lafata, že bývalý ostravský útočník sehrál při nečekaném přestupu jistou roli.

Po jisté odmlce se tak znovu sešli v jednom týmu. "Byli jsme společně v jedenadvacítce," vzpomíná Lafata. "Ale bok po boku jsme toho moc nenahráli. Většinou nastupoval Venca a já byl na lavičce. Moc šancí jsem nedostal," culí se pětadvacetiletý exjablonecký střelec. V Austrii má být všechno jinak. Vedení hodlá sázet na spolupráci talentovaného českého dua. "Myslím, že by nám to mohlo sedět. Jsme typy, které by k sobě měly pasovat. A velkou výhodou je, že se domluvíme. Moje němčina totiž zatím není na tak vysoké úrovni."

Rozumí, ale nemluví

Komunikační bariéru hodlá co nejdříve zlomit. "Nejsem na tom úplně zle. Když ostatní mluví, tak rozumím, ale na velké povídání moje znalosti nejsou. Hned po soustředění dostanu učitele, který se mi bude věnovat. Ale pustím se do toho i sám. Vím, jak je důležité nemít problémy," říká Lafata.

V prvních týdnech bude spoléhat i na výpomoc Svěrkoše či dalšího z Čechů v Austrii, Štěpána Vachouška. "S tím jsem zatím nemluvil vůbec. Vím, že je zraněný. Doufám, že se brzy uzdraví a bude hrát," potvrzuje Lafata svoji přátelskou povahu.

Z jeho úst překvapivě zaznívají slova o pohárové Evropě. Není však snílkem či idealistou. Přestože postavení Austrie svádí k dohadům, jestli Lafata nevykročil špatným směrem, vedení klubu skutečně vyhlásilo před jarem atak pohárových pozic.

"Hodně jsem o tom přemýšlel. Jde o tradiční klub. Získali silného sponzora, je velký předpoklad vzestupu. Proto nemluví o záchraně, ale o pohárové Evropě. Chtějí buď vyskočit v lize, nebo uspět v rakouském poháru," vysvětluje borec, který je proslulý nejen střeleckým uměním na trávníku, ale rovněž jako myslivec. "Na tuhle zábavu v Rakousku určitě nebude čas. Spíše mohu zajet domů, ale chci vše podřídit úspěchu."

Odčinit Řecko

Věří, že druhé zahraniční angažmá se na rozdíl od působení v řecké Škodě Xanthi vydaří. "Rakouský naturel je českému mnohem bližší než řecký. A jejich zájem byl tak velký..." pokrčí rameny v očekávání příštích dnů.

První ohlas na jím zamýšlenou změnu dresu byl ze strany manželky trošku rozpačitý. "Pořád mám před očima, jak jsem přijel z tréninku. Chtěla jet nakupovat, tak jsem jí oznámil, že si musím sbalit a jedu do Vídně jednat o smlouvě. Ťukala si na čelo, jestli jsem normální," směje se Lafata při vzpomínce na změnu klubu v poslední možný den.

"Ale přestup mi přála. Oba věříme, že se prosadím víc než v Řecku. Nahrává mi i situace klubu. Pozice týmu představuje větší šanci se ukázat. Příležitost dostanu. A bude jen na mně, jestli ji využiju."

Reklama

Související témata: