Hlavní obsah

Ukrajinec Timoščuk přestoupil do Petrohradu za rekordní sumu

PETROHRAD

Ukrajinský fotbalista Anatolij Timoščuk se stal nejdražším hráčem ruské ligy. Za sedmadvacetiletého záložníka Šachtaru Doněck zaplatí Zenit Petrohrad patnáct miliónů eur, což je více než 426 miliónů korun. O smlouvě, která byla ve středu uzavřena na čtyři roky, informovaly internetové stránky petrohradského klubu.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

V Petrohradu působí český reprezentant Radek Šírl (vlevo).

Článek

Podle agentury Reuters je to největší přestup v historii v rámci zemí bývalého Sovětského svazu. Timoščuk bude také nejlépe placeným fotbalistou v Rusku s ročním příjem přesahujícím 2,5 miliónu eur. Jeho nový spoluhráč Andrej Aršavin bere o půl miliónu méně.

Dosavadní kapitán Šachtaru má na kontě 65 mezistátních zápasů a v ukrajinském pořadí je třetí za Andrejem Ševčenkem a Sergejem Rebrovem. V Doněcku získal třikrát mistrovský titul. "Rozhodující roli hrálo to, že Zenit trénuje Nizozemec Dick Advocaat," řekl Timoščuk.

Zenit skončil loni v lize čtvrtý, ale s podporou plynárenského gigantu Gazprom chce zaútočit na dominantní postavení moskevských klubů. S ročním rozpočtem 38 miliónů eur je už teď nejbohatším klubem v zemi. V prosinci koupil z Kazaně argentinského útočníka Alejandra Domingueze za 5,2 miliónu eur, což byl rekord za přestup mezi dvěma ruskými kluby. Vedle toho se chystá postavit nový stadión pro 50 tisíc diváků. Z donedávna silné české enklávy zůstal v Zenitu už jen záložník Radek Šírl.

Reklama

Související témata: