Hlavní obsah

Ve slovenském fotbale padlo obvinění z přijetí úplatku

BRATISLAVA

Šéf ligové komise slovenského fotbalového svazu Vladimír Wänke byl ve středu obviněn z přijetí úplatku. ČTK to řekl Viktor Plézel z policejního prezídia. Za korupci Wänkemu hrozí až osmileté vězení. Vysoce postavený funkcionář vinu odmítl. Po výslechu byl v úterý propuštěn a stíhán bude na svobodě. Policie nežádala pro obviněného vazbu, neboť má podle Plézla případ perfektně zdokumentovaný.

Foto: archiv

Vladimír Wänke

Článek

Pracovníci Úřadu boje proti korupci zadrželi Wänkeho v úterý odpoledne poté, co údajně převzal úplatek od policejního agenta. Tím byl majitel druholigového klubu Eldus Močenok Stanislav Szabo. Média původně informovala o tom, že agentem byl jeho syn Roman Szabo. Za deset tisíc korun měl Wänke urychlit přestup Andreje Masaroviče z nižší rakouské soutěže do Močenku.

Wänke ale na středeční tiskové konferenci popřel, že by obálku převzal, a na Stanislava Szaba podal trestní oznámení kvůli křivému obvinění a poškození jeho jména i celého svazu. "Nikdo mě nemohl přistihnout při přebírání úplatku, protože to není pravda," prohlásil před novináři.

Wänkeho verze popisuje spiknutí 

Szabo za Wänkem přišel, aby zaregistroval Masarovičův přestup do Močenku. "Po vstupu do místnosti začal hovořit něco o kolcích, které se však u nás nepoužívají a všechno se řeší bezhotovostně," uvedl Wänke. V tom kdosi zaklepal. Když do dveří vešel policejní vyšetřovatel, žádnou obálku Wänke podle svých slov v ruce neměl.

"Byla pohozená za mými zády. Dokonce ani neležela na mém stole a nevěděl jsem nic o jejím obsahu, protože jsem ji nepřevzal. Na pokyn vyšetřovatele jsem mu ji podal," popsal. Zdůraznil, že trvá na své nevině a neuvažuje o odstoupení z žádné z funkcí. Vyslovil navíc podezření, že se mu chtěl Szabo pokusem o korupci pravděpodobně pomstít.

Wänke je dlouholetým předsedou ligové komise SFZ, sportovním ředitelem, šéfem matriční komise schvalující přestupy hráčů a od letošního ledna dočasně pracoval na svazu i jako generální sekretář. Odsouzen může být na tři až osm let vězení.

Reklama

Související témata: