Hlavní obsah

Nováčky v ruské lize trápí jazyk, z Hubníka je Chubnik

MOSKVA

Nečekané jazykové rébusy musel po svém příjezdu do Ruska řešit český fotbalista Roman Hubník. Mladá posila FK Moskva, co už nezažila léta, kdy byla na českých základních školách povinná ruština, pomalu proniká do tajů nového písma a abecedy. Navíc si musel kvůli ruštině změnit jméno.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Roman Hubník (vlevo) ještě v dresu Olomouce.

Článek

"Dali mi na výběr: buď budu Chubnik, nebo Gubnik," vyprávěl po prvních dvou týdnech pobytu v ruské metropoli Hubník. Ruština totiž nezná "h", které pak většinou překládá jako podobně znějící "g" nebo "ch".

"Vybral jsme si 'ch', přišlo mi to takové schůdnější, měkčí," prozradil třiadvacetiletý obránce. Na svém dresu tak bude mít kromě čísla čtyři i jméno začínající na "X". "Pobavilo mě, že 'ch' se azbukou píše jako naše 'x'," dodává hráč.

S ruštinou pomáhá mladému obránci především týmový kolega Tomáš Čížek, který působí v Rusku už několik let. "Číža je můj překladatel i řidič, pomáhá mi i s jinými věcmi, zařizuje internet, telefony. Jsem strašně rád, že tady je," přiznal se s úsměvem hráč, kterému už klub opatřil také vlastní byt nedaleko metra Avtozavodskaja. Ruská slovíčka i azbuku se prý učí sám bez učitele, základní fráze a slovíčka chytá od kolegů z týmu.

Na Čecha se ruština nalepila rychle  

O něco lépe je na tom s ruštinou nováček v týmu Vladivostoku Marek Čech. Skoro o generaci starší fotbalista se něco ze slovanského jazyka stačil naučit ještě ve škole. "Ruština se na mě nalepila celkem rychle, i když jsem měl ze začátku zádrhel a nedostával jsem se do ní, protože jsem při soustředěních nebydlel na pokojích s Rusy," přiznal z Vladivostoku třicetiletý brankář. Při trénincích týmu na Kypru, v Turecku a Japonsku prý nejprve bydlel se spoluhráčem ze Srbska, až později dostal hotelový pokoj s Rusem. "Nějaké základy ze školy mi přece jen zbyly, teď už slovíček přibývá," pochlubil se brankář.

Oba čeští fotbalisté se budou moci ze svých znalostí vzájemně vyzkoušet už v sobotu, kdy se jejich týmy potkají v prvním zápase letošní ruské ligy. Vladivostok bude na svém hřišti hostit FK Moskva.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články