Hlavní obsah

Lafata: Austrie má skvělou sérii, ale důvod k oslavám není

Spokojenost panuje po třech jarních kolech první rakouské fotbalové ligy ve vídeňské Austrii. Klub nasbíral i s přispěním českých krajánků Davida Lafaty a Václava Svěrkoše sedm bodů a odpoutal se od sestupových příček. „Cenné body potřebujeme potvrdit v příštím domácím zápase s Riedem,“ říká Lafata v rozhovoru pro Právo.

Článek

V sobotu jste vyhráli na půdě Sturmu Graz a ze tří jarních zápasů máte sedm bodů. Zavládla euforie?

„Radost máme velikou, protože jsme se konečně odpoutali z posledního místa tabulky. Ale rozhodně není žádný důvod k oslavám. Po zimní přestávce máme skvělou sérii, jenže tyhle cenné body potřebujeme potvrdit v příštím domácím zápase s Riedem. Ještě v úterý hrajeme u nich čtvrtfinále Rakouského poháru, takže si je aspoň trochu oklepneme.

Nastoupili jste na hrotu znovu s krajanem Václavem Svěrkošem?

Ano. Hrál jsem asi šedesát minut, Svěrky střídal až v závěru zápasu. V první půli jsme se do hry moc nedostávali, ale po přestávce jsme pár dobrých akcí měli. Řekl bych, že se naše spolupráce lepší s každým zápasem.

Sturm jste odsunuli na poslední místo tabulky. Byl to jednoznačný zápas?

To rozhodně ne. Spíš bych to nazval naším šťastným vítězstvím. Moc šancí ani na jedné straně nebylo, ale ve druhé půli se nám přece jen podařilo dát gól. To už jsme měli vývoj utkání víc ve své režii. Náš kapitán Blanchard se trefil asi z pětadvaceti metrů a rozhodl zápas. Byly to moc důležité body, protože Sturm se taky na jaře zvedl.

Jak vnímá Rakousko vzestup Austrie?

Co vím, tak nás docela chválí. Hlavně po minulém vítězství v derby nad Rapidem. Jenže je teprve začátek, do konce sezóny zbývá dvanáct zápasů a musíme makat dál.

Co říkáte na nečekanou domácí remízu ligového lídra ze Salcburku?

Oni taky nemůžou pořád jen vyhrávat... Jsou někde jinde, mají obrovský náskok a není pochyb o tom, že udělají titul.

Už jste si v Rakousku stihl vybrat bydlení?

Máme baráček se zahradou na předměstí Vídně. Trošku se to táhlo. Čekalo se, než se vystěhovala původní majitelka, ale v neděli jsem konečně dostal klíče. Manželka se psem čekali doma v Čechách netrpělivě na telefon a dočkali se...

Reklama

Související témata: