Hlavní obsah

Piták míří v Rakousku za titulem, přál by jej i Slavii

SALCBURK

Český záložník Karel Piták v současnosti zažívá v Salcburku fotbalovou radost. Přitom když do aktuálně nejlepšího rakouského klubu odešel loni v létě ze Slavie Praha, proseděl podzimní část sezóny většinou jen na lavičce náhradníků a v hledišti. Na jaře se ale karta obrátila, v pěti zápasech nechyběl ani minutu a dokonce začal dávat góly.

Článek

"Teď už je to super. I v závěru podzimu jsem pět zápasů hrál, teď jsem ale zatím odehrál všechno bez střídání, takže jsem maximálně spokojený. Každému asi chvíli trvá, než si zvykne, ale já poctivě trénoval a bojoval o místo. Trenér Trapattoni asi poznal, že fotbal hrát umím," řekl ČTK Piták po sobotní výhře 3:0 nad Strakovým Innsbruckem, ke které přispěl jednou trefou. Tým Red Bull vede tabulku před Mattersburgem o šestnáct bodů a míří za obhajobou mistrovského titulu.

Do základní sestavy vedle šestadvacetiletého hráče patří i Patrik Ježek, který na podzim hrál pravidelně, ale na jaře až poslední dvě kola. "Není to tu jednoduché, což teď nejvíc pociťuje Vráťa Lokvenc. Ten to má nejtěžší a nastupuje jen občas," řekl Piták a pochvaloval si, že sám dostává dostatek prostoru. A navíc ke své radosti nastupuje i na různých postech. "Na jaře jsem už hrál z pravé strany zálohy, na místě defenzivního záložníka a tentokrát v roli ofenzivního za Zicklerem. To je dobré, žádný stereotyp," uvedl.

Dvojnásobného českého reprezentanta i přes návrat herní pohody míjejí pozvánky od kouče Karla Brücknera do národního týmu. A Piták ani nepředpokládá, že by třeba mohl být dodatečně nominován na dva kvalifikační zápasy o postup na mistrovství Evropy proti Německu a Kypru.

Výsledky Slavie dělají Pitákovi radost

"Jedu na tři dny domů a ani si nevezu kopačky," řekl s tím, že pokud Brückner bude doplňovat kádr, tak přednost určitě dostane David Jarolím z Hamburku. Kouč prý Pitáka ohledně reprezentace nekontaktoval. "Byl se podívat na našem zápase s GAK, potom jsme se s ním spolu s Lokvencem bavili, ale jen, jak to v Rakousku vypadá," řekl Piták.

Snažení svých kolegů si ale nenechá ujít a zvlášť proti Německu očekává těžký zápas. "Doma bychom ale měli vyhrát, a když získáme šest bodů, tak budeme už jednou nohou na šampionátu," řekl.

Pozorně prý sleduje i českou ligu a jeho bývalý klub Slavia mu naposledy udělal velkou radost postupem do čela soutěže. "Kluci hrají velmi dobře. Vypadá to, že já získám titul v Rakousku, a bylo by skvělé, kdyby se to podařilo i Slavii," zdůraznil Piták s tím, že by jednou po skončení zahraničního angažmá rád ještě hrál v Edenu na novém stadionu za Slavii.

Reklama

Související témata: