Hlavní obsah

Podle belgických médií je Zítka pro Anderlecht mužem sezóny

BRUSEL

Českého fotbalového brankáře Daniela Zítku stále častěji vychvalují belgická média jako hlavního strůjce úspěchů Anderlechtu Brusel. Televizní stanice RTBF mu věnovala v pondělí část svého sportovního magazínu, zatímco list Le Soir napsal, že pro Anderlecht je Zítka "mužem sezony".

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Český brankář Anderlechtu Daniel Zítka

Článek

"Zítka superstar?" zeptal se Le Soir, podle něhož hraje v týmu rozhodující úlohu. "Je to krásné zadostiučinění pro hráče, který neodchytal ani minutu od září 2005 do dubna 2006," uvedl list v souvislosti s obdobím, kdy byl jedničkou Anderlechtu belgický brankář Silvio Proto.

Deník připustil, že Zítkův úspěch vyvolává i cynické komentáře. Především pro Anderlecht prý není dobrým znamením, když jeho hrdinou je brankář. A také pro belgický fotbal není podle listu nejlepším vysvědčením, když "jedním z nejlepších mužů ligy je Zítka, dobrý brankář, ale ne výjimečný hráč".

Ale to nijak nesnižuje jeho zásluhy, zdůraznil Le Soir. Dvaatřicetiletý Zítka je stejně střídmý a efektivní na trávníku jako v šatně a úspěch mu nijak nestoupl do hlavy. Často bagatelizuje své úspěchy a jeho ego se nijak nezvětšilo, jak tomu většinou u úspěšných sportovců bývá. "Pokud Anderlecht vyhraje ligu, bude to zčásti zásluhou Zítky," napsal Le Soir.

Anderlecht vede pět kol před koncem sezóny tabulku o dva body před Genkem a má šanci získat 29. titul v historii. Zítka přišel do nejslavnějšího belgického klubu v roce 2002 z Lokerenu, smlouvu má ještě na příští sezónu. V české lize nastoupil za Žižkov v jediném zápase.

Reklama

Související témata: