Hlavní obsah

Tirol Innsbruck odvolal trenéra Straku

Český fotbalový trenér František Straka skončil v rakouském Innsbrucku. Vedení prvoligového klubu se s ním dohodlo na okamžitém ukončení smlouvy. Stalo se tak po sérii 12 utkání, ve kterých tyrolský celek v ligové a pohárové soutěži ani jednou nevyhrál.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

František Straka

Článek

"Děkujeme trenérovi za jeho obětavou práci, ale v naší situaci nemáme jinou možnost než se s ním rozloučit," napsalo vedení na klubových internetových stránkách. Osmačtyřicetiletého Straku, který do Innsbrucku přišel loni v květnu, provizorně nahradí dosavadní asistent Klaus Vogler.

Straka odchod z klubu nijak smutně neprožíval. "To je prostě fotbal, člověk pořád nemůže být na výsluní a slavit vítězství. Pro mě je ze všeho nejdůležitější, že se s naprosto čistým svědomím můžu podívat do zrcadla a každému rovně do očí. Dělal jsem pro Tirol všechno, co bylo v mých silách," řekl ve čtvrtek Straka, který v Innsbrucku trénoval i krajany záložníka Václava Kolouška a útočníka Jiřího Maška. "Když se ohlédnu zpět, tak si neuvědomuju, že bych se dopustil nějaké zásadní chyby," uvedl bývalý kouč Teplic, Sparty, Plzně a druholigového německého Ahlenu.

Dlouhá šňůra bez výhry

Strakovi se v Innsbrucku stala osudnou dlouhá šňůra bez výhry. Innsbruck naposledy slavil vítězství 12. listopadu, a to paradoxně nad Salcburkem, který nyní suverénně míří k titulu. Tirol je osmý v tabulce a za ním jsou jen oba celky ze Štýrského Hradce, kterým přitěžují bodové odpočty. Ve středu byla poslední kapkou pro klubové vedení domácí prohra 0:2 s předposledním Sturmem, který nyní na Tirol ztrácí jen pět bodů. Innsbruck se ale o udržení bát nemusí, do druhé ligy sestoupí GAK Štýrský Hradec, kterému bylo kvůli špatné finanční situaci odečteno 28 bodů.

Tirolu se sice pod Strakovým vedením skvěle povedl vstup do ligy, když vyhrál úvodní tři zápasy a hřál se na výsluní, ale pak se výsledky horšily. Podle Straky byl jedním z důvodů nepříliš široký kádr a malá konkurence v mužstvu.

"Je to těžké, když na tréninku děláte se čtrnácti hráči. Rád bych sice sáhl ke změnám v sestavě, ale nebylo prostě odkud brát. Mnohokrát jsem na to vedení upozorňoval, že musí přijít do týmu nějaký další impulz, ale nebyl jsem vyslyšen. V zimě nepřišel nikdo, navíc se nám zranilo nějakých šest hráčů ze základu," popisoval Straka. "Peníze v klubu na posily bohužel nebyly, byl to tak trochu marný boj. A navíc jsem se doslechl, že v létě mají odejít další opory v čele s Vencou Kolouškem. To by byla další rána," řekl Straka.

Koloušek tvrdil, že si Strakův odchod přálo několik hráčů v čele s kapitánem Ferdinandem Feldhoferem, kterého kouč nedávno v médiích kritizoval. Feldhofer to prý nesl značně nelibě. "Každý hráč musí být soudný, konstruktivní kritika je potřebná a pokud to někteří neunesli, tak jsou to měkouši a ve fotbale nemají co pohledávat," prohlásil Straka. "Aspoň jsem v krizi poznal charaktery některých lidí. Ale všechno to pro mě jsou nesmírně cenné zkušenosti, které jednou určitě využiju," uvedl.

Bez fotbalu nemůže být

Straka se teď chystá pár týdnů odpočívat, ale na fotbal rozhodně nezanevře. "Chvíli si potřebuju orazit, budu chodit na procházky, na golf. Ale fotbal přece miluju, nemůžu bez něj být. Naberu trochu sil a pojedu dál. Jestli to bude v Čechách, nebo venku, o tom je zatím předčasné mluvit," řekl Straka, který si prý v rámci neplánované dovolené zpestří program i návštěvou pondělního derby mezi Spartou a Slavií.

Výsledky milovaného letenského klubu mu nejsou rozhodně lhostejné. "Těžko říci, proč to klukům nejde, ale nezvládají zápasy, které by měli vyhrávat, pokud chtějí vyhrát ligu," poznamenal Straka.

Toho prý nechávají chladným spekulace tyrolského tisku, podle kterých je možným kandidátem na kouče české reprezentace, kde má oslabenou pozici Karel Brückner po prohře s Německem, utrápené výhře s Kyprem a především skandálu reprezentantů a jejich nočním hýření s prostitutkami. "K tomu můžu říct jediné: pro mě je velkou ctí, že se vůbec mé jméno v souvislosti s reprezentací skloňuje," dodal Straka.

Reklama

Související témata: