Hlavní obsah

Lafata: Víc jsme slavili osmé místo v Budějovicích

Útočník Austrie Vídeň David Lafata si užíval triumf v Rakouském poháru, protože poprvé něco vyhrál. "Všichni měli obrovskou radost, ale já dvojnásobnou. Vždyť já dosud nikdy nic nevyhrál," řekl Právu.

Článek

Spadl vám po vítězství ve finále Rakouského poháru 2:1 nad fotbalisty Mattersburgu kámen ze srdce?

Všichni měli obrovskou radost, ale já dvojnásobnou. Vždyť já dosud nikdy nic nevyhrál. Už jsem si říkal, jaké jsem štístko (smích). Ani finále poháru jsem v životě nehrál. Jednou jsme s Budějovicemi vypadli v semifinále a dvakrát jsem byl osmý v lize. S Budějovicemi i Jabloncem. To byly moje největší úspěchy... Teď už můžu říct, že mám taky nějakou trofej. Navíc jsem k ní přispěl gólem.

A v příští sezóně si zahrajete Pohár UEFA...

To je taky skvělé, i tohle pro mě bude premiéra. Poháry jsem nikdy nehrál. Je dobře, že jsme si je zajistili už přes Rakouský pohár a nemusíme čekat, jestli se nám to povede v lize. Na třetí místo teď ztrácíme jen čtyři body a bylo by fajn, kdybychom se tam vyhoupli. Vždyť po podzimu byla Austria poslední. Takže pořád máme o co hrát.

Jak probíhaly oslavy po zisku poháru?

Hned po zápase jsme dostali pohár a pamětní medaile. Dělali jsme různé šaškárny, na plochu se dostali i naši fanoušci. V kabině jsme si přiťukli a v půl jedenácté jsme měli sraz ve městě na jedné diskotéce.

Bylo to hodně bouřlivé?

Sešli se hráči i zaměstnanci klubu, rezervovali nám takový box. Byla tam spousta fanoušků a každý se chtěl fotit s pohárem. Pilo se hlavně pivo, ale žádná divočina to nebyla. Už po druhé hodině jsem byl doma. I když jsme druhý den měli volno a další jen dobrovolný trénink. Myslím, že Češi umí takový úspěch oslavit daleko víc.

Jak to víte, když jste nikdy nic nevyhrál?

Znám to jen z vyprávění... Ale třeba tenkrát jsme osmé místo v lize slavili v Budějovicích daleko víc než tady pohár. Holt jiný kraj, jiný mrav...

Šel jste na ten dobrovolný trénink?

Jasně, stejně jsem pak měl na stadiónu hodiny němčiny, takže jsem spojil příjemné s užitečným. V němčině už jsem se sice zlepšil, ale k dokonalosti má v mém provedení pořád daleko.

Užil jste si volno? Slavili jste ještě doma?

Ani moc ne. Na zápase byli rodiče, strejda, kamarád a určitě mi přinesli štěstí. Když druhý den odjeli domů, šli jsme s manželkou a naším labradorem Gustíčkem na velkou procházku.

Kolik lidí z Čech vám po zápase gratulovalo?

Přišla spousta esemesek od kamarádů z Budějovic, psal mi třeba i Míra Baranek z Jablonce.

Věříte, že si sezónu prodloužíte s reprezentací o kvalifikační zápas ve Walesu? Vždyť jste právě tohoto soupeře doma popravil dvěma góly...

Hrozně rád bych v nároďáku zase byl, ale záleží na trenérovi. Minule jsem chyběl kvůli nemoci, tak to snad teď vyjde.

Většina soutěží končí dříve. Budete dobře připraven?

V Rakousku je poslední kolo ligy 20. května, takže ta pauza nijak dlouhá nebude. Navíc teď v závěru hrajeme systémem středa, sobota, středa a zátěž bude dost velká.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Toronto - Boston 2:4

Video
Boston i díky Pastrňákovi vyhrál v Torontu a vede sérii. Slaví i Hertl
NačítámNačíst další články