Hlavní obsah

Platini je pro omezení volného pohybu fotbalistů v Evropě

BRUSEL

Ve fotbale by neměla platit pravidla Evropské unie pro volný pohyb osob, protože to příliš znevýhodňuje chudší kluby. V rozhovoru, který v pondělí otiskl list Financial Times, to řekl předseda Evropské fotbalové unie (UEFA) Michel Platini. Podle něj by měl být omezen počet cizinců v národních ligách, ale takový požadavek je zatím neproveditelný, a nový šéf UEFA proto zdůrazňuje ochranu mladých hráčů.

Článek

Podle UEFA i světové fotbalové federace FIFA jsou největší fotbalové kluby tak bohaté, že ty menší budou nevyhnutelně zaostávat, pokud nebudou platit nějaké restrikce pro pohyb hráčů. Evropská komise také připravuje zprávu o sportu a členské státy, stejně jako Evropský parlament a národní asociace naléhají, aby dokument uznal zvláštní postavení sportu ve společnosti. "Obávám se, aby se nerozhodli špatně pro budoucnost sportu," řekl Platini.

Sportovní asociace sice mohou stanovovat pravidla pro svůj sport, ale co se týče obchodních aktivit, podléhají unijním pravidlům, včetně volného pohybu pracovních sil. Evropská komise ale chce, aby se na sportovní kluby nadále vztahovala nařízení o volné soutěži, a tvrdí, že změny v nynějším pořádku by potřebovaly souhlas všech 27 členských států EU.

Platini se ale například obává, že beze změn v pravidlech budou majitelé velkých klubů využívat pracovních soudů a jejich verdiktů k tomu, aby jejich hráči nemuseli hrát za národní týmy. Evropský soudní dvůr právě například řeší případ skupiny klubů vedených belgickým Charleroi, které chtějí, aby hráči měli právo odmítnout hrát za reprezentaci.

Fotbal je sport, ne výrobek 

Fotbal je sport, ne výrobek, řekl Platini. Pokud komise řekne, že to je produkt, je to konec fotbalu, dodal. Pokud EK takto rozhodne, je připraven se obrátit na členské státy, které budou podle něj vstřícnější.

Platini řekl, že naprosto souhlasí s požadavkem FIFA, aby byl v ligách omezen počet hráčů z ciziny. Ale to podle něj není možné prosadit, protože "prvním zákonem Evropské komise je volný pohyb pracovních sil".

Francouzský fotbalový diplomat řekl, že nechce bojovat ztracenou bitvu. "Ale chci chránit mladé hráče. Když si můžete koupit nejlepší mladé fotbalisty, nikdy nemohou mít jiné kluby šanci vyhrát," řekl s tím, že chce zavést pravidlo, podle nějž by mladí hráči museli začít kariéru v klubu, který je odchoval.

Platini připustil, že není možné změnit to, aby třeba majitel Chelsea Roman Abramovič koupil Michaela Ballacka. "Ale, jestli chce koupit šestnáctiletého nebo sedmnáctiletého hráče, jsem naprosto proti," uzavřel Platini.

Reklama

Související témata: