Hlavní obsah

Lukáš Zelenka si letos fotbalové radosti moc neužil

Jako na houpačce si během letošní sezóny přišel Lukáš Zelenka. V dresu Manisasporu nejprve prožil úspěšný vstup do turecké ligy, během podzimu ale přišel prudký pokles a český záložník nakonec musel bojovat se spoluhráči o záchranu. „Přitom s tímhle mužstvem se dalo pomýšlet na mnohem vyšší příčky,“ říká Zelenka v rozhovoru pro Právo.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Lukáš Zelenka na archivním snímku ještě v dresu Sparty.

Článek

Manisaspor se v turecké lize zachránil, oddechl jste si?

To určitě, protože takovou sezónu jsem ještě nezažil. Připadal jsem si jako na šílené houpačce. Začali jsme na podzim skvěle a dokonce soutěž vedli. Potom přišel strmý pád. Už to vypadalo špatně, ale nakonec jsme se zachránili. Přitom s tímhle mužstvem se dalo pomýšlet na mnohem vyšší příčky.

Vy jste byl společně s Petrem Johanou dokonce na nějaký čas vyřazen z mužstva, což je asi hodně nepříjemná zkušenost…

Něco takového jsem nikdy a nikde nezažil a byl to pro mne hrozný šok. Bez logického vysvětlení jsme byli vyhozeni, nesměli s týmem trénovat. Bývalý trenér z nás udělal zločince, kteří podkopávají v klubu vše, co se dá a vlastně jsou příčinou všech problémů. Petr se vrátil domů, já zůstal. Po dvou měsících jsem se do mužstva vrátil, ale trenér nabádal spoluhráče, aby se mnou nemluvili. Nakonec se potvrdilo, že všechno to proti nám byl komplot a pomluvy. Odešel trenér i někteří další lidé. Situace se uklidnila a pustili jsme se do boje o záchranu.

Na takové věci nejste zvyklý, vrátila se vám pak radost z fotbalu?

Úplně ne, protože to se nedá zapomenout. Důležité ale pro mne bylo, že jsem hrál na jaře pravidelně.

Jak jste osobně spokojen se svými výkony?

Nic moc, ale to souvisí se situací, o níž jsem hovořil. Dal jsem čtyři góly, což je málo. Na hodně branek jsem přihrál a mužstvu pomohl, to je zase pozitivum. Přitom turecká liga je kvalitní, hraje se tu dobrý fotbal. Trochu mi vadí mnohdy tuhý režim. Častá soustředění, v klubu jsme kolikrát od rána skoro do večera.

To, co se dělo v Manisasporu, je v turecké lize běžné?

Naprosto a v mnoha klubech to je ještě mnohem horší. Třeba v istanbulských velkoklubech je situace hrozivá. Obrovský tlak fanoušků a médií. Hráč má problémy a z nich peklo. V našem klubu je to pro českého fotbalistu téměř ideální.

V tureckých klubech je běžné, že hráči nedostávají vše, co mají ve smlouvě...

To je pravda, ale o Manisasporu to neplatí. My máme silného sponzora. Podmínky jsou tu perfektní, ohromně se o nás starají a navíc město a okolí jsou velice příjemné, takže po této stránce jsme s rodinou spokojení.

Turecky už se domluvíte?

Základy zvládám a v situacích, kdy potřebuji, tak se domluvím, ale do rozhovorů se nijak nehrnu. Jsem rád, že mne novináři nevyhledávají. Nejvíc si stejně popovídám se slovenským útočníkem Filipem Hološkem, který je v klubu se mnou.

Kde budete trávit dovolenou?

Od neděle jsem v Praze a v pondělí chci vyrazit na Letnou, těším se na to, že Sparta získá titul. V televizi jsem ji viděl často, mám české programy. Jinak o dovolené budeme převážně doma, mám před sebou měsíc a pak se vrátím do Manisasporu.

Reklama

Související témata: