Hlavní obsah

Smutná zpráva. Někdejší spoluhráč bývalého českého reprezentanta zemřel. Bylo mu jen 43 let

Fotbalový svět zasáhla hodně smutná zpráva. Ve věku pouhých 43 let zemřel ve středu bývalý nizozemský fotbalista Fernando Ricksen, který mezi lety 2007 a 2009 působil v ruském Zenitu Petrohrad spolu s českým legionářem Radkem Šírlem. Od roku 2013 bojoval s ALS, amyotrofickou laterální sklerózou, zákeřným onemocněním motorických neuronů mozku a míchy. Zemřel ve středu ráno, zanechal po sobě manželku a dceru.

Foto: Profimedia.cz

Fernando Ricksen na archivním snímku

Článek
Fotogalerie

O úmrtí bývalého pravého obránce či záložníka informoval jeho bývalý klub Rangers na svých webových stránkách. Do skotského celku přišel Ricksen z AZ Alkmaar a nastupoval za něj mezi lety 2000 až 2006.

Během svého angažmá pomohl Rangers vyhrát skotský pohár i skotský ligový pohár v roce 2002, treble v podobě ligového titulu a zisku obou domácích pohárů o rok později. Coby kapitán pak v roce 2005 dovedl klub z Glasgow k vítězství ve skotské lize i skotském ligovém poháru. V roce 2006 odešel do Ruska, kde v dresu Zenitu nejprve hostoval a poté do petrohradského klubu přestoupil.

Kuriózní situace nastala v sezoně 2007/2008, konkrétně ve finálovém zápase Poháru UEFA (předchůdce Evropské ligy), v němž Zenit narazil právě na Rangers, bývalý Ricksenův klub. Velké utkání, které ruský klub ovládl 2:0, sledoval nizozemský reprezentant, který si za národní tým připsal 12 startů, pouze z lavičky.

Na závěr kariéry se vrátil do Fortuny Sittard, klubu, ve kterém s dospělým fotbalem začínal. Právě na stadionu nizozemského celku byla na počest bývalého hráče v roce 2018 odhalena jeho socha.

Reklama