Hlavní obsah

Kladivářka Vrbenská letos potřetí rekordně

OLOMOUC

Vrcholem 34. mistrovství Česka v atletice v Olomouci se stal hod kladivem žen, v němž letos již potřetí překonala Lucie Vrbenská národní rekord. Závodnice Olympu Praha zaznamenala pátým pokusem 67,86 m, čímž o 62 cm překonala svoje maximum z Odložilova memoriálu.

Foto: ČTK/Vladislav Galgonek

Výškařka Zuzana Hlavoňová zvítězila výkonem 192 centimetrů.

Článek

Svěřenkyni Milana Horáka Vrbenskou nerozhodila ani bouřka, která ještě těsně před začátkem soutěže kladivářek na Hané řádila. "Podmínky byly ideální, hlavně bylo bezvětří. Věřím, že v mých silách je hodit výkon začínající sedmičkou," prozradila svůj sen.

Překvapení v úvodu

Nečekaně skončila hned úvodní soutěž šampionátu, kladivo mužů. Podle očekávání se o titul měli přetahovat devítinásobný mistr ČR Pavel Sedláček s pětinásobným šampiónem Vladimírem Maškou. Rybník jim ale vypálil rodák ze Semil a závodník pražské Dukly Lukáš Melich, jemuž k prvenství stačilo 74,32 metru. "Je to můj životní úspěch. Věděl jsem, že Maška není v žádné oslnivé formě a svého tréninkového partnera Sedláčka jsem také schopný přehodit. V poslední době se mi příliš nedařilo technicky, až v posledním týdnu šla forma nahoru," řekl svěřenec trenéra Brabce.

Hamáčková marně útočila na 465 cm

Tyč žen se brzy proměnila v sólo Pavly Hamáčkové. "Jednou jsem zaváhala už na 380, kdy jsem se bála, abych neskončila bez skočené základní výšky," uvedla svěřenkyně Boleslava Patery, která však již další postupné výšky skákala na první pokus. Ztroskotala až při pokusech o český rekord na 465 cm. "Použila jsem tvrdší tyč, s níž se dá skočit i 470, ale technicky to nebyly povedené pokusy," přiznala a dodala, že má stále obavy z obnovení zranění kotníku, kvůli němuž musela vynechat celou halovou sezónu.

V soutěži mužů potvrdil roli favorita Adam Ptáček, kterému při neúčasti Štěpána Janáčka stačilo k titulu 560 cm. "Mohlo to být ještě lepší, ale cítím, že forma jde nahoru. Dost mi pomohlo i olomoucké publikum," ocenil fanoušky Ptáček, kterého potěšila i jeho přítelkyně Lucie Komrsková, jenž k titulu dálkařské mistryně přibrala i ocenění Miss šampionátu.

Výškař Bába porazil bratry T. a J. Janků

Jasného favorita naopak neměla soutěž výškařů. Souboj bratrů Janků s vítkovickým mladíkem Jaroslavem Bábou pro sebe rozhodl posledně jmenovaný na výšce 227 cm. Měl přitom spolu s mladším ze sourozenecké dvojice Tomášem za sebou časově náročný přesun z Říma, kde se v pátek představil na Zlaté lize.

"V Olomouci byla lepší atmosféra, skákalo se mi lépe než v Itálii, byl jsem i uvolněnější. Cesta byla náročná, v Římě jsme šli spát asi v půl druhé a vstávali před šestou. Cestou z Prahy do Olomouce jsem v autě usínal," usmíval se šťastný vítěz. Hůře vyšel dvojzávod Tomášovi Janků, pátý výškař z loňského ME v Mnichově. Bábovi podlehl v Římě i v Olomouci.

"Nechci to svádět na únavu, problém byl spíše v technice," nevymlouval se závodník Dukly Praha, nad jehož síly bylo v Olomouci 219 cm. Ženskou výšku vyhrála Zuzana Hlavoňová, které k titulu stačilo překonat 192 cm. Mezi diskařkami potvrdila dobrou formu Věra Pospíšilová, která zvítězila výkonem 65,86 m. Řada dalších disciplín byla ochuzena o účast některých špičkových atletů, které sužují zranění, a na zdravotní potíže si stěžovalo i mnoho z těch, co se nakonec na start postavili.

Reklama

Související témata: