Hlavní obsah

Pospěch věří, že se jeho tým zvedne ze dna norské ligy

PRAHA/SKIEN

Druhým gólem v norské lize po zimním přestupu ze Slovanu Liberec přispěl český fotbalista Zbyněk Pospěch ke čtvrteční výhře Odd Grenland na půdě Startu Kristiansand 2:1. Čtyřiadvacetiletý útočník, který se dostal na obrazovky severských televizí povedeným lobem ze 40 metrů, věří, že tříbodový zisk odstartuje vzestup jeho týmu tabulkou. Klub z města Skien se po jedenácti kolech krčí na jejím chvostu a pouze to zatím kalí Pospěchovi příjemné norské angažmá.

Foto: čtk

Zbyněk Pospěch v dresu Liberce

Článek

Když Pospěch v zimě přestupoval do Odd Grenland, měl rozhodně měl vyšší ambice, než hrát o záchranu. "Troufnu si říct, že nehrajeme špatný fotbal, ale máme velké problémy s defenzivou. Dostáváme laciné góly a to nás ještě při spoustě zákrocích podržel brankář, který dělá dvojku v norské reprezentaci," řekl dnes Pospěch v telefonickém rozhovoru s ČTK.

Jeho klub chtěl před začátkem soutěže, která se hraje systémem jaro-podzim, bojovat okolo pátého místa, ale po jedenácti kolech má pouze dvě výhry. "Představovali jsme si, že budeme v tabulce výš. Kolikrát nám chybí i štěstí, třeba v předminulém kole s Rosenborgem jsme skoro hodinu vedli a pak dostali dva zbytečné góly po standardkách," posteskl si Pospěch.

Čtvrteční výhra na hřišti Startu proto atmosféře v týmu velmi pomohla. "Brzy jsme se dostali do vedení, měli spoustu šancí, a i když soupeř snížil, dokázali jsme to tentokrát dotáhnout. Věřím, že půjdeme nahoru, herně se zvedáme. I zápas proti Rosenborgu jsme nehráli špatně," uvedl bývalý střelec Liberce.

Napodobil Horvátha

V české lize zaznamenal 17 branek, ovšem v Norsku zatím zůstává své pověsti kanonýra dlužen. O to víc ho potěšil druhý gól, který ve čtvrtek vstřelil. Po vzoru Pavla Horvátha zhruba ze 40 až 45 metrů krásně přeloboval soupeřova gólmana.

"Od středu hřiště jsme šli do brejku tři na tři. Všimnul jsem si brankáře, že stojí trochu vepředu. Nevím, jak mě to napadlo, ale prostě jsem ho zkusil přehodit. Míč letěl hodně nízko nad ním a krásně zapadl pod břevno," popsal Pospěch svoji trefu, kterou poslal Odd Grenland do vedení. "Byl to asi můj nejhezčí gól, ale byla to tak trochu náhoda," připustil.

S Horváthem se srovnávat nechtěl. "Pavel je na to specialista, navíc to dal z větší dálky," uvedl Pospěch, jenž nadále sleduje dění v české lize. Sestřihy ligových kol si pouští na internetu, zůstal i v telefonickém kontaktu se spoluhráči z Liberce. Obě soutěže srovnávat nechtěl, ale týmy z čela jako Trondheim nebo Brann Bergen by se prý držely na špičce i v Čechách. "Norská liga je hodně o soubojích a tvrdosti. Velký rozdíl je v návštěvnosti, tady chodí dvacet tisíc lidí na zápas," prohlásil Pospěch.

Piluje norštinu a libuje si v baráčku

Život v Norsku si oblíbil, jedinou kaňkou jsou špatné výsledky. "Je to nádherná země. Když jsem přišel, byla mi trochu zima, jenže teď je tu stejné horko jako u nás. Navíc léta jsou tu prý nádherná," řekl 24letý fotbalista, který momentálně usilovně piluje norštinu pod vedením přidělené učitelky. "Pár slovíček už umím, ale když kluci začnou mluvit v kabině, strašně rychle drmolí," vyprávěl s úsměvem.

V městě Skien, kde Odd Grenland sídlí, už se Pospěch přestěhoval z hotelu do vlastního domu. "Padl mi do oka takový pěkný baráček. Na hotelu to byla nuda, tady je krásná zahrádka, která se bude hodit i pro mého pejska," uvedl Pospěch. Do nového se za ním brzy přistěhuje i přítelkyně Eva, která poslední měsíc zařizovala připravovanou svatbu.

Na sobotní sňatek bylo pamatováno i v Pospěchově kontraktu. Když přicházel do Norska, vymínil si do smlouvy i několikadenní volno, během něhož odletí do Čech na dlouho plánovanou svatbu. "S předstihem jsem si ji tak osladil vítězstvím," těšilo českého útočníka.

Pospěch na nedělní zápas s Sandefjordem šikovně načasoval i třetí žlutou kartu, za niž se v Norsku jeden zápas odpočívá. "Schválně jsem si ji dát nenechal, byl to normální faul, ale nakonec se to vyvinulo dobře," prohlásil s úsměvem urostlý kanonýr, který doufal, že spoluhráči zvládnou víkendový zápas i bez něj.

"Musíme začít hlavně získávat body doma. Rozestupy jsou hodně malé, když teď vyhrajeme, svého soupeře přeskočíme. Věřím, že přestaneme dostávat hloupé góly a navážeme na poslední výkony a zvedneme se," dodal.

Reklama

Související témata: