Hlavní obsah

Koloušek: Salcburk nikdo neohrozí

PRAHA/INNSBRUCK

Jen sedm českých hráčů ve třech různých klubech bude v nadcházející sezóně na soupiskách týmů rakouské bundesligy, která odstartovala v úterý večer jako první v Evropě. Mezi sedmi vyslanci bude Václavu Kolouškovi v Innsbrucku patřit klíčová úloha v jeho týmu. Jak vidí soutěž v zemi spolupořadatelů mistrovství Evropy 2008?

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Václav Koloušek

Článek

„Salcburk bude úplně jinde než ostatní týmy. Kdo by jim konkuroval? Rapid bude určitě dobrý, Austria má také kvalitní mužstvo a nebude špatná, ale na Salcburk nemají. Ten nikdo neohrozí,“ je přesvědčen šikovný středopolař, který v Česku slavil titul s Libercem.

Míní, že vládu týmu sponzorovaného nápojovým gigantem patřícím miliardáři Mateschitzovi v kádru s Karlem Pitákem, Vratislavem Lokvencem a Patrikem Ježkem může ohrozit jediný faktor. „Je otázka, co by se Salcburkem udělal případný postup do Ligy mistrů.“

Právě v Austrii, která by mohla Salcburku konkurovat, je útočník David Lafata. A také záložník Štěpán Vachoušek. Ale ten se nemůže zbavit problémů s kolenem a čeká ho operace. Bez Čechů je vídeňský Rapid. Voříškovi skončilo hostování, Kincl odešel do nižší soutěže, smlouva vypršela Bejblovi.

Za trojicí týmů s ambicemi na titul by mělo být sedm vyrovnaných týmů: „Ostatní jsou na stejné úrovni,“ přemítá Koloušek, jemuž bude dělat společnost útočník Jiří Mašek.

Vedení o přestupu nechtělo slyšet 

V minulé sezóně Innsbruck vedl František Straka. Na jaře se však týmu nedařilo. Nesestoupil jen proto, že rakouský svaz potrestal GAK Graz za nesplnění licenčních podmínek. „Nedostali jsme se do ekonomických problémů, jak se někde objevilo. Máme zajištěný rozpočet, ale na velké nákupy nebylo. Na druhou stranu ani nikdo z klíčových hráčů neodešel. Základ zůstal pohromadě,“ vykládá Koloušek.

Nový trenér Söndergaard, který v minulosti vedl Salcburk či Austrii, udělal z českého matadora podhrotového hráče. „Taková úloha mi vyhovuje. Mám volnost. Nastupujeme se dvěma defenzivními záložníky a jediným klasickým útočníkem. Naším cílem je nemít starosti se záchranou. Za tou půjdeme především poctivou defenzivou, budeme hodně bránit,“ předkládá plán cesty k získání ligové jistoty Koloušek.

V Innsbrucku má smlouvu ještě na rok. Na jaře spřádal plány na přestup. „Ale vedení mi řeklo, že mě nepustí za žádnou cenu. Nejsem však ze svého setrvání zklamaný. Já jsem vděčný, že mě vzali po všem, co jsem prožil,“ usmívá se borec, který se musel vypořádat s leukémií.

Reklama

Související témata: