Hlavní obsah

Lafata se v Austrii těší na Pohár UEFA

Bez Davida Lafaty se budou muset obejít fotbalisté Austrie Vídeň ve svém úvodním utkání v nové sezóně, které je čeká ve středu na hřišti Sturmu Štýrský Hradec. „Na pozápasovém tréninku minulou středu jsem si totiž natáhl sval. A teprve teď v pondělí jsem poprvé vyklusával,“ vysvětluje exjablonecký útočník v rozhovoru pro Právo.

Článek

Poslední přípravné utkání s Heart of Midlothian jste nehrál. Znamená to, že s vámi trenér nepočítá pro úvodní utkání v rakouské lize?

Doufám, že v jeho plánech pro základní sestavu figuruji, ale úvodní kolo určitě nestihnu. Na pozápasovém tréninku minulou středu jsem si totiž natáhl sval. A teprve teď v pondělí jsem poprvé vyklusával. Bolest už hodně ustoupila, ale léčení takového zranění se nesmí uspěchat.

V přípravě se vám dařilo. Jste hodně zklamaný, že první zápas na Sturmu nezvládnete?

Dal jsem dvanáct gólů. Hráli jsme totiž hodně zápasů s lehkými soupeři. Až ve finální fázi jsme narazili na těžší protivníky. Nehodnotil bych to jako extrémně vydařenou přípravu, ale i tak doufám, že nebudu kvůli zdravotním problémům mimo delší čas a udržím si formu z těch zápasů před startem ligy.

V minulé sezóně byla Austria po podzimu poslední. Na jaře se vyšplhala do středu tabulky a vítězstvím v poháru pronikla do Poháru UEFA. Jaké jsou plány pro sezónu?

Šest hráčů odešlo, stejný počet přišel. Troufám si říci, že jsme tým zkvalitnili. Doufám, že loňské podzimní problémy se nebudou opakovat. Věřím, že chytneme začátek sezóny a budeme hrát na špici tabulky.

Jak velký význam přikládá vedení Poháru UEFA?

Jeden z cílů je projít v téhle soutěži do skupiny.

A v rakouské lize? Budete schopni konkurovat Salcburku?

Během jara jsme s nimi hráli vyrovnaný zápas, skončil 2:2. Pokud budeme bez krize a budou se nám vyhýbat zranění, můžeme uspět.

S jakými osobními cíli vstupujete do sezóny?

Chci být hráčem základní sestavy a dávat góly, jimiž bych pomohl týmu držet se v popředí ligové tabulky. Také se moc těším na Pohár UEFA, to je pro mě velká motivace. Ještě jsem evropské poháry nehrál. I proto věřím, že v osudí vydržíme co nejdelší dobu.

Podzim zřejmě prožijete v kádru jako jediný Čech. Mrzí vás, že musel odejít Václav Svěrkoš? Jak vypadá situace se zraněným Štěpánem Vachouškem?

Mohli jsme být tři Češi, ale takový je holt fotbal. Vaškovi skončilo hostování, musel se vrátit do Mönchengladbachu a teď je v Ostravě. Štěpána pořád brzdí staré zranění kolena. Ve středu jede do Německa na předoperační vyšetření a musí znovu na lékařský zákrok.

Reklama

Související témata: