Hlavní obsah

Slovenská liga znovu mění systém a zažívá invazi českých koučů

PRAHA

Po krátké šestitýdenní pauze se o pozornost znovu hlásí slovenská fotbalová liga, soutěž s největším počtem českých krajánků. Fanoušci na Slovensku si potřetí za sebou musejí zvykat na nový herní systém a také na invazi českých trenérů. Ti povedou do boje hned čtyři týmy, v soutěži se představí také čtrnáct českých fotbalistů.

Článek

Dvanáctičlennou ligu otevřou tři sobotní zápasy, v nichž se představí i mistrovská Žilina vedená českým koučem Pavlem Vrbou. Favorit na obhajobu titulu může ve druhém předkole Ligy mistrů vyzvat k souboji pražskou Slavii.

Na Slovensku se dál hledá ideální model soutěže. V minulém ročníku se po podzimní části oddělilo osm nejlepších týmů, které na jaře bojovaly o titul, čtveřici na 9. - 12. místě doplnil elitní kvartet z druhé ligy a hrálo se o čtyři místa v nejvyšší soutěži na další ročník. Nyní je zase všechno jinak.

Tentokrát odehraje každý celek po 33 zápasech, týmy se v sezoně utkají vzájemně třikrát. Na podzim je na pořadu 18 kol, na jaře pak zbývajících patnáct. V úvodních 22 dějstvích se bude hrát klasickým způsobem doma-venku, pak následuje 11 kol z úvodu ligy. Výhodu domácího prostředí budou mít týmy, které se umístily na prvním až šestém místě v minulé sezóně (Žilina, Artmedia, Slovan, Ružomberok, Košice a Nitra). Ty tak získají výhodu jednoho odehraného zápasu doma navíc. Ze slovenské ligy sestoupí jeden tým, ten pak nahradí vítěz druhé nejvyšší soutěže.

Českými trenéry na Slovensku budou Vrba, Hapal, Bičovský a Mazura 

Ve slovenské lize bude i letos otisknuta výrazná česká stopa. Šéfové tamních klubů se zhlédli v Žilině, kterou loni suverénně dovedl k premiérovému ligovému primátu Čech Pavel Vrba. "Vzhledem k podmínkám, které máme, se chceme opět dostat do evropských pohárů," vyhlásil minimální cíl pro sezónu v rozhovoru s ČTK Vrba. Po minulé sezóně sice z Ružomberoku odešel Petr Uličný a z Trenčína Vlastimil Palička, ale Vrba v soutěži jako zástupce české trenérské školy rozhodně neosiřel.

V Nitře nahradil Paličku Pavel Hapal, v Ružomberoku Uličného Přemysl Bičovský, který si s sebou přivedl i zkušeného obránce a třináctinásobného vítěze české ligy Jiřího Novotného, a Trnava zase angažovala exbrněnského Josefa Mazuru.

Zajímavé trenérské rošády se ale děly i na jiných lavičkách. Velkou událostí byl především návrat Vladimíra Weisse ze Saturnu Moskevská oblast do Artmedie Petržalka, s níž předloni senzačně postoupil do Ligy mistrů.

Možný soupeř Slavie přišel o ofenzivní zbraně 

"Od úvodního kola se chceme držet na špici a naším cílem je pochopitelně titul," hodil soupeřům rukavici Weiss, který si do Artmedie, znovu přejmenované na Petržalku, přivedl i v pražské Slavii nechtěného Radka Dosoudila. Artmedia se ve druhém kole střetne právě s mistrovskou Žilinou a možná i tento souboj naznačí možné rozložení sil na slovenské scéně.

"Začátek je strašně těžký a zároveň důležitý," uvědomoval si Vrba, který v létě přišel o hlavní ofenzivní zbraně: kanonýr Šesták odešel do bundesligové Bochumi a Slovinec Vršič do rumunského Temešváru za českým kouče Dušanem Uhrinem mladším. Právě zápasy Žiliny budou v úvodu sezóny pod drobnohledem pražské Slavie. Pokud totiž Vrbův tým v prvním předkole Ligy mistrů vyřadí lucemburské Dudelange, narazí ve druhém předkole na přelomu července a srpna právě na "sešívané".

Spolufavoritem na titul zůstává i Ružomberok, slovenský šampión z roku 2006. Zpět ke slávě mu mají i Češi: nový ředitel Jiří Steinbroch, kouč Bičovský a zkušený stoper Novotný, který v Ružomberoku po angažmá v ruské Kazani zažije na sklonku kariéry druhou zahraniční štaci. "Zlákaly mě sem ambice. Ve Spartě jsem byl zvyklý hrát o poháry a Ružomberok se také pohybuje vysoko. To se v Mostě ani Blšanech nedalo," připomněl Novotný své poslední zaměstnavatele.

Reklama

Související témata: