Hlavní obsah

Nejvyšší soud odmítl dovolání bývalého rozhodčího Pučka

BRNO

Bývalý přední fotbalový rozhodčí Lubomír Puček neuspěl u Nejvyššího soudu s dovoláním proti rozsudku Krajského soudu v Ostravě, který jej loni v říjnu uznal vinným z korupce. Puček spolu s kolegou Jiřím Vodičkou podle soudu ovlivnili v roce 2003 výsledek zápasu slovenské ligy mezi Banskou Bystricí a Púchovem.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Lubomír Puček

Článek

"Dovolání bylo odmítnuto jako zjevně neopodstatněné," řekl dnes ČTK mluvčí Nejvyššího soudu Petr Knötig. Pučkův trest, pokuta 70 000 korun, tak definitivně platí.V zápasu slovenské ligy v Banské Bystrici byl Vodička asistentem hlavního rozhodčího. Podle policejních odposlechů před utkáním telefonicky hovořil s Pučkem, jenž mu údajně slíbil, že ho v Banské Bystrici čeká sedmdesát litrů kvalitního českého vína. Podle obžaloby to znamenalo 70 000 korun. Puček i Vodička však před soudem shodně prohlašovali, že to byl jen žert.

Případem se zabýval nejprve havířovský soud, poté Krajský soud v Ostravě uložil oběma sudím pokutu 70 000 korun. Vodička na rozdíl od Pučka nepodal dovolání k Nejvyššímu soudu, proti jehož rozhodnutí se již nelze odvolat. Pouze v některých případech lze podat ústavní stížnost.

Podle rozhodnutí soudů má Puček, který pochází ze Slovenska, osobní vazby na vedení Dukly Banská Bystrica. Byl údajně požádán o to, aby se pokusil ovlivnit zápas ve prospěch Dukly. Puček od začátku spojení s korupcí odmítal. "Existují jen dva odposlechy jako důkaz. Pak nic, co by dokázalo, že se to opravdu stalo," opakoval u soudů.

Jeden z nejvýznamnějších českých sudí

Puček býval označován za nejlepšího českého fotbalového rozhodčího. Poprvé se objevil ve federální lize v roce 1990, osm let figuroval na mezinárodní listině FIFA. V roce 2004 popáté vyhrál Křišťálovou píšťalku pro nejlepšího domácího rozhodčího. Ve stejném roce ukončil kariéru sudího, protože média začala spekulovat o jeho úloze v korupční aféře.

Později byl Puček sportovním manažerem Slavie Praha. Po výroku ostravského soudu z fotbalu odešel, ačkoli jeho trest nezahrnoval zákaz činnosti.

Reklama

Související témata: