Hlavní obsah

Sionko v Kodani ožil a fotbalem se zase baví

Loni na podzim to vypadalo, že česká fotbalová reprezentace bleskově našla náhradu za Poborského. Libor Sionko v kvalifikačním duelu s Walesem na dva góly nahrál a ve druhém Slovákům sám dva dal, aby ještě třetí připravil pro Kollera. Jenže pak ho přibrzdilo zranění, na trávníku byl čím dál méně a na jaře dokonce sledoval zápasy Glasgow Rangers z tribuny...

Článek

„Cítil jsem se špatně. V mém věku už nemám čas dlouho čekat na šanci. Nebavilo mě to. Chtěl jsem pryč, protože ani na začátku nové sezóny jsem neměl moc velkou naději, že se vrátím do sestavy,“ zavzpomínal na nepříjemnou situaci ve Skotsku.

Spásou pro něj byl červencový přestup do FC Kodaň. Pro někoho krok dolů… „Neberu to tak. Z Glasgowa jsem neutíkal, šel jsem tam, kde byla šance, že budu hrát, a to se splnilo. FC Kodaň je kvalitní a velmi ambiciózní dánský klub. Loni vyřadil Ajax a hrál Ligu mistrů, letos chyběl kousek a odnesla to Benfica Lisabon. Měli jsme v domácím zápase velkou smůlu, takže jsme v Poháru UEFA, kde nás čeká Lens,“ odmítl sestup do nižších fotbalových pater.

Tlak není tak silný

„V Kodani jsem opravdu ožil a fotbal mě konečně zase baví. Dánská liga není špatná, brzy se o tom přesvědčí i Sparta v zápasech s Odense,“ míní Sionko s tím, že jediným cílem jeho klubu je titul. „Je to v podstatě to samé, co jsem zažil ve Spartě, Austrii nebo Rangers. Jen ten tlak není tak šílený. Samozřejmě ho cítíme, ale Dánové jsou v tomto směru klidnější, než vášniví Skotové,“ vysvětluje.

Návrat do reprezentace přivítal. „Nejsem hráč, který by měl prakticky jistotu, že pokud bude zdravý, pozvánka mu vždycky přijde. Musím o ni tvrdě bojovat, ale to mě motivuje. Chci se v reprezentaci udržet a dostat se na evropský šampionát. Vždyť v Rakousku jsem hrál, těším se tam,“ prozradil svoje přání.

Povzbudil ho i fakt, že trenér Brückner jeho výkony v Kodani nepřehlédl. „Hraji pravidelně a navíc na svém místě, tedy na pravém okraji zálohy. Mám ofenzivní úkoly, což mi vyhovuje, nemám rád, když se převážně brání. FC Kodaň hraje hodně útočně,“ říkal spokojeně.

Těžká dánština

V dánské metropoli už se zabydlel i s rodinou. „Měli jsme štěstí, že jsme velmi brzy našli bydlení, které nám vyhovuje. Kodaň je příjemné město, určitě hezčí než Glasgow. Má i blíž ku Praze. Už jsme si prošli historické centrum. Jezdíme i na kole na výlety do okolí. Počasí tu je podobně drsné jako ve Skotsku, ale na to už jsme si zvykli. Máme to také blíž domů, jak letecky, tak se to dá zvládnout i autem,“ našel další výhody letního přestupu.

Že by neměl ani jedno minus? „Neřekl bych, že to je minus, ale momentální skutečnost. Domluva se spoluhráči a s trenérem. Všichni v mužstvu mluví dobře anglicky, s tím problém nemám. Když se ale baví dánsky, jsem mimo a vadí mi, že nevím, čemu se smějí, protože v kabině panuje dobrá nálada a pohoda. Nevidím za tím nic zlého, že by se smáli mě,“ odmítl škodolibosti spoluhráčů Sionko.

Koučem FC Kodaň je Nor Solbakken. „Norština s dánštinou jsou si podobné, takže mu hráči rozumějí,“ prozradil Sionko. „Kdyby mi neřekl pokyny anglicky, nevěděl bych, o čem byla řeč a co po mně chce. Zatím jsem pochytil jen základní výrazy, nutné pro domluvu na hřišti. Začal jsem proto s dánštinou, ale je strašně těžká. Věřím, že ji co nejrychleji zvládnu natolik, abych v kabině na smějící se spoluhráče jen nekoukal a trenér nemusel pokyny k zápasu říkat dvakrát,“ slíbil Sionko.

Reklama

Související témata: