Hlavní obsah

Kinský: Kováč byl zklamaný a říkal, ať obereme i Petrohrad

MOSKVA/PRAHA

Prestižní derby se Spartakem má za sebou český gólman fotbalistů moskevského Saturnu Antonín Kinský. Jeho tým dokázal v dramatickém finiši ruské ligy sebrat body jednomu z favoritů na titul, jehož barvy hájí i Martin Jiránek a Radoslav Kováč. „Bylo to hodně prestižní utkání,“ řekl Právu Kinský.

Foto: ARCHIV

Antonín Kinský

Článek

Během minulého víkendu jste v brance Saturnu udržel nulu proti Spartaku Moskva, hlavnímu adeptovi na ruský titul, v jehož dresu nastoupil i Radek Kováč. Možná jste tak připravil jeho tým o titul. Měli jste čas situaci v ruské lize probrat?

Na pár minut jsme se zastavili. Byl hodně zklamaný, neměl dobrou náladu. Spartak má lepší bilanci s Petrohardem, a tak mu stačilo všechno ve zbývajících třech kolech vyhrát bez ohledu na výsledky Zenitu. Jenže ten v neděli získal, a tak je titulu blíž. Ale Spartak má lehčí los. Hraje s Rostovem, poté jede na Dynamo. A Zenit hostí FK Moskva, které má pořád šanci na titul, a pak hraje u nás. Radek Kováč mi říkal, abychom Petrohrad obrali a pomohli Spartaku.

Jak derby se Spartakem vypadalo?

Utkání bylo hodně prestižní. Soupeř usiluje o první místo, my hrajeme o evropské poháry. Myslím, že remíza byla spravedlivá. V začátku jsme měli převahu. Pak se ale zranil klíčový stoper Šila a od třicáté minuty měl Spartak dalších čtyřiceti minut převahu. Ale neřešil jsem žádnou složitou situaci, stoprocentní šanci si nevytvořili, ubránili jsme je. Měli jen nějaké závary a centrované míč. A závěr už byl zase vyrovnaný. Pro nás je bod dobrý, ale pro Spartak jde možná o osudovou ztrátu.

Kdo podle vás získá titul?

Los má Spartak určitě lehčí. Navíc my máme dobrou formu. Jedenáct zápasů jsme neprohráli. Můžeme Zenit porazit a tím dost promluvit do boje o titul. Chceme skončit do pátého místa, které zatím držíme a vedení ho před sezónou stanovilo jako hlavní cíl. K tomu potřebujeme jednou vyhrát. A v předposledním kole jedeme do Permu, kde se hraje na umělé trávě a moc týmů tam nevyhrává. Závěr se nese v duchu celé soutěže, která je nesmírně zajímavá. Vždyť na titul má pořád naději trojice týmů, sestoupit mohou čtyři mužstva.

Bude klubové vedení Saturnu s případným pátým místem spokojeno?

Hráli bychom Intertoto cup, takže určitě. Abychom se dostali do Poháru UEFA, museli bychom dvakrát vyhrát a doufat v zaváhání týmů před námi. Pro nás je tohle super. Ještě před dvěma měsíci jsme byli kandidátem sestupu. Po patnáctém kole jsme na tom byli hodně zle. Ale druhá polovina nám hodně vyšla.

Reprezentace nedávno postoupila na mistrovství Evropy 2008. Vy jste jako náhradník byl na ME v Portugalsku i na MS v Německu. Máte ještě ambice být v národním týmu?

Pochopitelně. Je to pro mě čest a velké vyznamenání. Pokud dostanu pozvánku, rád přijedu. Ale vidím vše reálně. Martin Vaniak odchytal výborné zápasy v kvalifikaci Ligy mistrů i v lize, místo v týmu si zaslouží. Mluvil jsem o úspěchu reprezentace s Radkem Kováčem. Klukům jsem věřil a byl jsem zklamaný z některých komentářů směřujících proti trenéru Brücknerovi.Vždyť jedeme počtvrté v řadě na mistrovství Evropy, to je obrovský úspěch.

Reklama

Související témata: