Hlavní obsah

Nové pravidlo: po inzultaci rozhodčího se může hrát dál

PRAHA

Fotbalová pravidla se mění. Dostane-li rozhodčí či jeho asistent facku od hráče, diváka či funkcionáře, nemusí ukončit utkání jako dosud, ale může zvážit, zda nebude třeba i v přes hodně zdivočelou atmosféru na stadiónu pokračovat.

Foto: ČTK/Michal Krumphanzl

Pořadatelé odvádějí fanouška Bohemians, který napadl asistenta rozhodčího.

Článek

Vedení Českomoravského fotbalového svazu přijalo včera na svém jednání od šéfa pravidlové komise Jana Hory informaci o změně norem s tím, že se tak zabrání předčasnému ukončení zápasů a následnému stanovování kontumačních výsledků od stolu.

Arbitři dosud neměli na výběr

Jen v případě dokonané inzultace, po níž nebude z fyzických či psychických důvodů způsobilý dořídit utkání, arbitr utkání ukončí. Vše teď zjevně závisí na jeho subjektivním pocitu. Do 1. července neměl na výběr. Po jakékoli inzultaci končit prostě musel. Nezřídka přitom ale docházelo k rozporům, co inzultace je a není.

"Chceme, aby předčasně ukončených zápasů bylo co nejmíň, každopádně se tím dává prostor pro dohrání utkání i v těchto situacích," poznamenal k novému pravidlu místopředseda svazu Jaroslav Vacek.

Změna je i reakcí na jarní utkání Bohemians-Sparta. Podle tehdejších pravidel bylo správně ukončeno poté, co několik úderů od opilého fanouška domácích inkasoval asistent rozhodčího Talpa. Výsledek byl tenkrát kontumován ve prospěch Sparty. Už tehdy se ale vyskytly názory, že by fotbalu prospělo dohrání utkání i v těchto případech.

Disciplinární tresty zůstávají

Otázkou je, zda změna pravidel spíše nenahraje nárůstu násilných akcích na rozhodčích. Zejména nižší soutěže se podle některých odborníků při rozšíření vědomí, že napadení sudího nemusí znamenat konec utkání, můžou změnit v děsivou divočinu.

"Inzultace zůstane inzultací a s veškerou rozhodností dodávám, že zachována zůstávají v tomto případě veškerá disciplinární opatření," tvrdí předseda svazu Jan Obst. Bohemians dostali na jaře půlmiliónovou pokutu, navíc jim bylo uzavřeno hřiště na tři utkání. Tvrdé tresty dostávaly za inzultaci sudích i celky v nižších soutěžích.

"Domácí pravidla se tímto dostávají do souladu s tím, co platí v cizině," podotýká generální sekretář svazu Petr Fousek.

Reklama