Hlavní obsah

Šírl: Moskva nás nenávidí, titul by přála radši Vladivostoku

Český fotbalsta Radek Šírl v barvách Zenitu Petrohrad rozhodl svým prvním gólem v sezóně o tom, že jeho tým získá titul v ruské lize. Díky jeho trefě na hřišti Saturnu MO totiž jeho tým udržel dvoubodový náskok před dotírajícím rivalem Spartakem Moskva. Při návratu do Petrhoradu čekaly Šírla a jeho spoluhráče bouřlivé oslavy. Pro samotného střelce rozhodující branky to byl největší úspěch v kariéře. "Sezóna mi vyšla hodně dobře," pochvaloval si.

Článek

Jak se slaví titul v Petrohradu?

Bylo to spontánní, nádherné. První oslavy proběhly hned na hřišti. Když jsme přiletěli do Petrohradu, bylo tam doslova peklo. Fanoušci čekali už na letišti a lemovali skoro celou cestu ke stadiónu. Lidi zápasem neskutečně žili. Slyšel jsem od známých, že v době našeho zápasu na Saturnu nebylo na ulici člověka. Všichni seděli u televize.

Co následovalo po příletu do Petrohradu?

Jeli jsme na stadión, který byl narvaný do posledního místa. Škoda že se tam vejde jen dvacet tisíc lidí. Jinak by přišlo fanoušků třikrát tolik. Tisíce jich stály před stadiónem u velkoplošných obrazovek. Zaskákali jsme si s pohárem, všem jsme ho museli ukázat. Byla to obrovská sláva.

A pak už jste šli někam slavit?

Rovnou ze stadiónu jsme jeli na hodinový živý rozhovor do televize, lidi tam volali dotazy. Na bázu jsme přijeli někdy v jedenáct večer a teprve pak jsme se rozjeli za oslavami.

Kde probíhaly?

V jedné restauraci, ani vlastně nevím, jak se jmenuje. Dali jsme si večeři a pil se hlavně šampus. Proběhl tam i nějaký panáček, ale se šampaňským to zrovna dobrá kombinace není. Radši jsem to moc nemíchal, ráno by pak bylo krušné…

Zúčastnili se oslavy všichni hráči?

Právě, že ne. Bylo nás možná dvanáct. Někteří reprezentanti museli už večer letět na srazy do svých zemí. A třeba Rusové se scházeli v úterý ráno, takže to nikdo moc nepřeháněl. Kluci ze Slovenska taky letěli v úterý do Bratislavy, ale ti se mnou stejně vydrželi. Celkově bych řekl, že šlo o takové rozumné oslavy.

Mělo slavení pokračování ještě druhý den?

Už nebylo nic organizované. Nikdo to už nemohl přehánět, protože ve středu ráno máme trénink.

Považujete titul se Zenitem za největší úspěch kariéry?

Určitě. Je to můj první titul, navíc v cizí zemi. A ještě jsem dal v posledním zápase rozhodující gól. Sezóna mi vyšla hodně dobře.

Už víte, co si dopřejete za pohádkové prémie?

Nějakou radost si asi udělám. Je to nejvíc peněz, co jsem kdy vydělal. Ale nebudu rozhazovat za hlouposti. Jednou si chci postavit barák a investovat budu hlavně do něj.

Ruská média uvádějí, že Spartak Moskva motivoval vašeho soupeře Saturn miliónem dolarů, když u nich nevyhrajete? Je to pravda?

Nevím, jestli je pravdivá ta částka, ale každý počítal s tím, že je nějak finančně namotivují. Moskva drží při sobě a Petrohrad nenávidí. Je tam neskutečná rivalita. V Moskvě nemůžou skousnout, že máme titul my, to by ho radši přáli Vladivostoku…

Už víte, kdy se dostanete domů?

V pátek přiletím, ale hned v úterý musím zpátky. Liga v Rusku skončila, jenže my hrajeme ještě Pohár UEFA. Čekají nás dva zápasy: 29. listopadu s Norimberkem a 5. prosince končíme na Evertonu. Teprve pak mi začne dovolená.

Chystáte se někam za exotikou?

Nepojedu nikam. Budu jen doma v Čechách, to je pro mě nejlepší dovolená. Celý rok jsem pryč, pořád cestujeme a odjet někam do ciziny mě fakt neláká.

Reklama