Hlavní obsah

Lafata: Snad v laufu pušky nebudou pavučiny

Fotbalový útočník Austrie Vídeň David Lafata se svým týmem ve středu utkáním v Turecku na půdě Galatasaraye zakončí podzimní sezónu a potom se již chystá na dovolenou domů do Jižních Čech. Hráč, jenž má na svém kontě dvě reprezentační trefy je známý také jako vášnivý myslivec a chvíle na posedu si nenechá ujít ani o vánočních svátcích. „Pro mě je stejně největší zážitek sednout si na posed a pozorovat tu zvěř zblízka,“ říká ke své zálibě Lafata.

Článek

Fotbalový podzim vám končí ve středu zápasem Poháru UEFA v Turecku na Galatasarayi. Kdy se chystáte domů do jižních Čech?

Hned ve čtvrtek. Dopoledne si se spoluhráči z Austrie potřeseme v klubu rukou a hned jedeme s manželkou domů.

Dárky na Vánoce už jste nakoupil?

Až ve čtvrtek. Naštěstí dárky pro rodiče a příbuzné obstarala Kamila, takže já kupuji jen něco pro ni. Ale už mám vybráno. Jen zbývá pro ty věci dojít.

Jak dlouho se doma zdržíte?

V Austrii se musím hlásit 7. ledna. Nikam na dovolenou se nechystáme, maximálně vyrazíme na den dva někam blízko na lyže.

Na co se nejvíce těšíte?

Domů do Olešníku na rodiče, kamarády. Budeme chvilku tam a chvilku u rodičů manželky v Žabovřeskách. Uvidím plno kamarádů, na které během sezóny nemám tolik času. Svátky si hezky užijeme.

O vás je dobře známo, že jste i vášnivý myslivec. Stihnete i nějaký ten hon?

Určitě, teď je ta největší sezóna. Jeden nebo dva hony bych měl zvládnout. Flintu mám v trezoru, tak doufám, že v laufu nebudou pavučiny (smích).

Jste v mysliveckém sdružení v Olešníku nejmladší? Máte nějaké povinnosti jako „bažant“?

Nejmladší jsem, ale jsou na mě hodní... Jen když se třeba dává zvěř na výřad, tak to musím dělat. Ale že bych ostatním nosil flinty, to zase ne...

Co budete střílet?

Bude to hon na bažanty. Kachny už skončily, srnci taky, ale můžou se střílet třeba divočáci. Nejhezčí hony jsou, když je sníh. To bych si přál. Třeba střelím nějakou tu škodnou, lišku nebo kunu. A jestli se trefím, tak domů přinesu snad i bažanta...

Jakou máte nejcennější trofej?

Střelil jsem pár srnců, divočáků, ale skutečně velkou trofej zatím nemám. Pro mě je stejně největší zážitek sednout si na posed a pozorovat tu zvěř zblízka. Ten lov s tím souvisí, ale myslivost mě nebaví rozhodně jen kvůli tomu.

Vezmete s sebou svého labradora Gustíka?

Už se určitě nemůže dočkat. Doufám, že je ve formě. Už je z něj oficiálně lovecký pes, v září jsme úspěšně složili zkoušky. Tahal kachny z rybníka a docela mu to šlo. Tak snad to zvládne i s bažanty.

Čeká vás také tradiční „hodnocení honu“ v místním hostinci?

To k tomu patří. Dáme si společnou večeři, popovídáme, posedíme.

Jíte vůbec divočinu?

Strašně rád. Nejradši mám divočáka na všechny způsoby. Kamča je dobrá kuchařka a zvěřinu umí výborně připravit.

Když jste registrovaný v mysliveckém sdružení, máte taky nějaké povinnosti?

Mám u nás v revíru přidělený krmelec. Během sezóny tam chodí krmit taťka, ale teď to budu pár dní obstarávat já. Moc se těším, až na Štědrý den vezmu Gustíka a půjdeme do lesa. Nasypeme bažantům zrní, do krmelce dáme seno, sůl. To je taková tradice. Budu tam chodit každý den až do odjezdu do Rakouska.

Nedávno se objevila zpráva, že se přemnožily srny a je povolen jejich větší odstřel. Je to pravda?

Chtěl bych vidět, jak jsou přemnožené... Možná v některých lokalitách. Když slyším, že jich je plno, tak mě to trošku vytáčí. Vždyť se díky stavbám dálnic a obchodních center neustále zmenšuje životní prostor pro zvěř.

Jak prožijete Vánoce?

Jako malé dítě jsem je měl strašně rád a vydrželo mi to dodnes. Kamarád mi slíbil kapra, tak ho klepnu a naporcuju. Bude klasická štědrovečerní večeře se vším všudy.

Pamatoval jste s dárkem i na psího člena rodiny?

Nějakou tu kostičku Gusta určitě pod stromečkem najde.

Jaké máte přání do nového roku?

V první řadě zdraví pro všechny. Já to neberu jako frázi, ale nejdůležitější věc na světě. To ostatní pak určitě přijde samo.

DAVID LAFATA
narozen: 18. září 1981
ženatý, manželka Kamila
fotbalový útočník, jeho agentem je Ondrej Chovanec
v letech 1996 až 2003 procházel reprezentačními výběry do 15 až 21 let, za něž odehrál celkem 52 zápasů, dal 11 branek
za český národní A-tým odehrál 4 zápasy a dal 2 góly, oba v utkání kvalifikace ME v Teplicích do sítě Walesu – při svém debutu v reprezentaci přitom nastoupil až na posledních 16 minut
současná klubová příslušnost: Austria Vídeň (od ledna 2007)
předchozí působiště: Olešník (1989–1992), České Budějovice (1992–2005), Jihlava (2006, hostování), Škoda Xanthi (Řecko, 2005–2006), Jablonec (2006)
v české lize odehrál celkem 139 zápasů a zaznamenal 37 branek

Reklama

Související témata: