Hlavní obsah

Jarošík: Jsem rád, že jsem se zase vrátil do Ruska

MOSKVA

Český fotbalový záložník Jiří Jarošík je rád, že se po necelých třech letech opět vrací na známá místa. Třicetiletému středopolaři se sice neodcházelo ze skotského Celtiku Glasgow lehce, ale ruské prostředí si oblíbil a v novém působišti v klubu Křídla sovětů Samara chce navázat na úspěšné období, které prožil s moskevským CSKA.

Foto: REUTERS/David Moir

Jiří Jarošík (vlevo) ještě v dresu Celtiku Glasgow

Článek

V Celtiku prožíval Jarošík chvíle slávy i trápení. Na začátku podzimu vysedával na lavičce, pak několikrát zazářil v Lize mistrů, kde přispěl k postupu ze skupiny, jenže od trenéra Gordona Strachana stále necítil stoprocentní důvěru. V průběhu sezóny se mnohokrát spekulovalo o jeho odchodu, který nakonec nastal v posledním možném okamžiku jen pár hodin před koncem přestupového období.

Sám Jarošík byl stěhováním do Samary mile překvapen. "Přiznám se, že jsem neočekával, že se Celtic a Samara tak rychle dohodnou na mém příchodu i na přestupové částce," uvedl Jarošík v rozhovoru pro ruský deník Sport-Express.

Ze Skotska se Járošíkovi neodcházelo lehce

Ze slavného skotského klubu se mu prý neodcházelo lehce. "V Glasgow se mi moc líbilo stejně jako všeobecně i v ostatních městech ve Skotsku. Rusko má ale také svoje přednosti a hlavně fotbalista zřídkakdy vydrží celou svou kariéru na jednom místě," řekl třicetiletý záložník, který už ovšem za svou kariéru prošel mnoha kluby.

Samara bude jeho pátým zahraničním angažmá, v české lize oblékal dres pražské Sparty a Liberce. Jarošík má ojedinělou sbírku mistrovských trofejí; vedle letenského klubu oslavil titul s londýnskou Chelsea, Celtikem i CSKA Moskva, kde působil v letech 2003-2005.

Vrací se na známá místa

Nyní se vrací jen kousek od svého dřívějšího působiště, Samara leží přibližně hodinu cesty od ruské metropole. "Jsem rád, že se po několika letech vracím do Ruska, kde mám mnoho přátel, a to nejen mezi fotbalisty. Myslím, že mně i mé rodině bude v Samaře příjemně, tak jako v době, kdy jsem byl v CSKA," pokračoval Jarošík.

Samara tentokrát pomýšlí výš než na třinácté místo, které obsadila v loňském ročníku. "V Samaře se vytváří ambiciózní mužstvo, které rozhodně nechce být v ruské lize jen do počtu a hrát v ní druhé housle," prohlásil český záložník.

Za deset gólů 100 tisíc dolarů

"Trenér Leonid Sluckij o mě měl zájem a já jsem přesvědčen, že se nám bude zajímavě spolupracovat. Doufám, že moje rozhodnutí přijít sem bude pro mužstvo jen prospěšné," přál si Jarošík. Pokud se mu bude střelecky dařit, čeká ho prý navíc i finanční odměna. Podle informací ruského deníku je pro něj za aspoň deset vstřelených branek připraven bonus sto tisíc dolarů.

Sezóna v Rusku odstartuje až na začátku března, a tak má Jarošík dost času sehrát se s novými spoluhráči. Zúčastnit se chce už nynějšího tréninkového kempu v Barceloně. "Teď se zotavuji z lehkého zranění, ale myslím, že už za týden budu v pořádku. Takže je pravděpodobné, že se co nejdříve přidám k mančaftu ještě v Barceloně. A od 11. února už budu stoprocentně připravený na další část přípravy," přiblížil.

"Doufám, že najdu společný jazyk s trenéry a se svými spoluhráči," dodal záložník, který stále nepřestal snít o účasti na evropském šampionátu v Rakousku a ve Švýcarsku. V reprezentaci odehrál 23 zápasů, ale v poslední době i kvůli otevřené kritice kouče Karla Brücknera národní dres neoblékal.

Reklama

Související témata: