Hlavní obsah

Záložník Holek ještě jako hráč Dněpropetrovsku nebyl na Ukrajině

Karel Felt (Larnaka)Právo

Své první dojmy z angažmá v ukrajinském Dněpropetrovsku si fotbalista Mario Holek nemůže vynachválit. „Nemám si na co stěžovat, podmínky jsou perfektní,“ říká. Pořádný šok ale zažil, když k němu dorazila pozvánka do národního mužstva. V něm by měl sehrát jeden přátelský zápas na Kypru. „Věřím, že pobyt s reprezentací mi přinese cenné zkušenosti,“ tvrdí Holek, který prý většinu hráčů z reprezentace zná pouze z televize.

Foto: Karel Felt, Právo

Mario Holek před hotelem v Larnace

Článek

Jaké jsou první dojmy z působení v Dněpru Dněpropetrovsk?

Perfektní. Podmínky pro přípravu jsou super, nemám si na co stěžovat. První akcí bylo čtrnáctidenní soustředění v Turecku, kde jsem nastoupil na poločas ve dvou ze čtyř zápasů. V mužstvu je pět nových hráčů, silný kádr, takže trenér Oleg Protasov, bývalý reprezentant, mužstvo dává dohromady, nechává nás navzájem sehrát. Ale tréninky pod ním třeba tady na Kypru jsou hodně tvrdé, dostáváme pořádně zabrat. Po dvou fázích jsem rád, že si mohu odpočinout. Na obdivování moře není čas, to vidíme při dopolední rozcvičce.

Dněpropetrovsk je velice ambiciózní, hodně posílil, jací jsou v mužstvu hráči?

Převážně Ukrajinci, z nichž někteří hrají v reprezentaci, jako například Vorobej nebo Nazarenko, ale je tu i několik Gruzínců, nově přišel jeden Argentinec a rumunský reprezentant Mazilu. S tím jsem se skamarádil. Konkurence je opravdu velká a vedení dělá všechno proto, abychom prorazili hegemonii Dynama Kyjev a Šachtaru Doněck. Cílem je titul a účast v Lize mistrů.

Hovořil jste s trenérem Protasovem o tom, co od vás čeká?

K individuálnímu rozhovoru jsem se ještě nedostali. Než jdu na hřiště, řekne mi, co ode mne chce. Je to v pohodě. Pořád jsme v mužstvu ve stádiu vzájemného seznamování.

Už jste byl jako hráč Dněpru na Ukrajině?

Nebyl, protože jsem hned po přestupu letěl s týmem do Turecka na čtrnáctidenní přípravu. Po něm jsme dostali tři dny volna, které jsem strávil doma v Brně a odtud jsem odjel do Vídně, odkud jsme letěli na soustředění na Kypru. Až po této akci, která končí 12. února, se s mužstvem vrátím na tři dny na Ukrajinu. Další soustředění budeme mít znovu v Turecku. Zatím budu bydlet v tréninkovém centru, ale mám slíbený byt.

Kdy začíná ukrajinská liga?

Až 2. března a hned hrajeme doma s Dynamem Kyjev. Tento zápas by prý měl být klíčový v boji o titul. Dněpr vede ligu a chce si první příčku udržet. Pravidelně startuje v Poháru UEFA, ale ten už je mu malý.

Váš přestup do Dněpropetrovsku byl poněkud nečekaný. Co rozhodlo pro tento klub, který v Česku přeci jenom není tak známý?

O nabídce jsem se dozvěděl na konci podzimu, ale nevěnoval jsem tomu moc velkou pozornost. Až po návratu z dovolené v Egyptě jsem se o to začal zajímat. Odletěl jsem na tři dny do Dněpropetrovsku a prohlédl jsem si zázemí klubu,má výborné podmínky, a letmo jsem viděl i docela hezké město, které má hodně přes milión obyvatel. Pro přestup jsem se rozhodl rychle.

Na Ukrajině budete žít sám?

Půl roku ano. Přítelkyni Ivanu čeká na jaře maturita, přijede za mnou později. Kdybych měl nějaký problém, dorazí za mnou táta.

Ruština vám jde?

Učil jsem se ji tři roky na gymnáziu, tenkrát jsem si říkal proč... Teď jsem rád, že mám nějaké základy, takže se domluvím. Spoluhráči i trenér hovoří anglicky, i můj parťák Mazilu mluví dobře anglicky. S konverzací není problém, ale budu muset na ruštině zapracovat.

Trenér Brückner vás povolal do reprezentace, překvapilo vás to?

Byl to docela šok, ale velice příjemný. Zrovna jsme se chystali do Turecka. Telefonoval mi vedoucí mužstva Jaroslav Dudl, předal mi trenéra a ten mi to řekl.

Myslíte, že by se vám mohla otevřít cesta na EURO?

Kdo by si to nepřál, ale jsem realista, i když zdravě ambiciózní. Budu rád, když mi dá trenér na Kypru šanci zahrát si alespoň na pár minut. Musím se co nejlépe ukázat. Věřím, že pobyt se reprezentací mi přinese cenné zkušenosti. Vždyť většinu hráčů znám jen z televize. Nikdy jsem se s nimi nesetkal osobně. Dobře znám z mladších reprezentací Fenina, Šimůnka a samozřejmě z Brna Kaloudu.

Reklama

Související témata: