Hlavní obsah

Vlček: Pro všechny jsem Stany, s příjmením mají problémy

Bývalý slávistický fotbalista Stanislav Vlček se po příchodu do belgického Anderlechtu pomalu aklimatizuje a díky krajanům Zítkovi s Polákem jde všechno lépe. Jak prozradil v rozhovoru pro Právo, svůj bývalý klub sleduje i na dálku. "Nakoupili samá zvučná jména a na dálku jim držím palce. Už se těším na jejich zápas s Tottenhamem," řekl Vlček.

Článek

Pomohly vám dva góly v poháru proti Denderu na úvod jarní části sezóny?

Samozřejmě. Nějaké očekávání bylo a byl jsem rád, že mi to vyšlo. V sobotu v ligovém zápase jsem opět dostal důvěru a hrál jsem v základu. Vyhráli jsme, což je nejdůležitější.

Zvykl jste si v Anderlechtu rychle?

Hrozně mi pomohli Dan Zítka s Honzou Polákem. I díky nim jsem aklimatizaci zvládl daleko lépe, než kdybych byl v klubu sám.

Takže česká kolonie funguje na jedničku?

Zatím jo. Daří se, dvakrát jsme vyhráli, všichni tři hrajeme v základní sestavě. Kluci tam mají dobrou pozici, hlavně Dan. Chytá tam už sedm let a v Anderlechtu je to obrovský pojem.

Je vaše role podobná té, na kterou jste byl zvyklý ve Slavii?

Dá se říci. Pohárový zápas jsme hráli na dva útočníky, v lize jsem hrál na hrotu sám. Ve Slavii jsme to taky točili. I herní styl je dost podobný.

Jak jste na tom po jazykové stránce?

Musím se učit angličtinu, která je v kabině úřední řečí. Trenérovi rozumím a lepším se. Po dvou gólech v poháru chtěli novináři rozhovory, ale sám si na to zatím netroufnu, musel mi pomáhat Dan.

Máte ze hry Anderlechtu zatím dobrý pocit?

Poslední dva zápasy byly výborné. Měli jsme spoustu šancí, v Belgii se hraje dost útočně.

Máte celkově větší volnost než ve Slavii?

Chtějí po mně, abych byl co nejvíc ve vápně. Ale já se to stejně snažím přizpůsobit stylu, který jsem hrál ve Slavii. Hodně si nabíhám do volných prostorů.

Jak by vyznělo srovnání Slavie s Anderlechtem?

Máme tam kádr třiceti lidí, konkurence je obrovská. Někteří dobří hráči se nevejdou ani na lavičku, přitom v jiných klubech by asi nastupovali pravidelně. Na každý post je tlačenice, jen nás útočníků je šest. I já začínám od nuly, musím o svou pozici bojovat.

Už jste si v Bruselu našel bydlení?

Zatím mám pronajatý byt, ale sháníme domek. Hlavně aby to bylo pro dceru blízko do školy, kterou hledáme. To je trochu problém, protože soukromá česká škola v Bruselu stojí ročně 17 000 eur a americká 25 000… A to se mi zdá docela dost. Asi se bude učit soukromě češtinu a půjde do francouzské školy.

Sledujete na dálku Slavii?

Jasně, jsem pořád v kontaktu s klukama i s trenérem. Nakoupili samá zvučná jména a na dálku jim držím palce. Už se těším na jejich zápas s Tottenhamem.

Už se v Belgii naučili vyslovovat vaše příjmení?

Mají velký problém s tím háčkem, ale jeden televizní komentátor už to řekl dobře. Pro většinu jsem stejně Stany, jinak mi tam neřeknou.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články