Hlavní obsah

Cruyff se s vedením Ajaxu nepohodl a do klubu se nevrátí

AMSTERODAM

Legendární nizozemský fotbalista a trenér Johan Cruyff se nakonec do Ajaxu nevrátí. Trojnásobný držitel Zlatého míče pro nejlepšího hráče Evropy měl ve svém osudovém klubu působit jako poradce při jeho restrukturalizaci, ale na své koncepci se neshodl s novým vedením a trenérem Markem Van Bastenem.

Článek

Šedesátiletý Cruyff se měl do Ajaxu vrátit po dvacetileté přestávce od svého vyhazovu z funkce trenéra v roce 1988. "Objevily se mezi námi profesní rozpory, nešlo o žádný osobní konflikt," uvedl v tiskovém prohlášení bývalý skvělý fotbalista. "Chtěl jsem dovést naší mládežnickou organizaci zpět na úroveň, na jakou patří. Byly proto nutné drastické kroky, ale moji vizi nesdíleli ti, kteří ji měli vykonávat," dodal Cruyff.

Jeho plán podle všeho nesedl nejen vedení, ale ani budoucímu trenérovi Van Bastenovi, jenž převezme svůj bývalý klub v létě po mistrovství Evropy. "To, co chtěl Johan udělat s mládeží, bylo na mě moc hrr. Přišlo mi to příliš přísné," nechal se slyšet současný kouč nizozemské reprezentace, jenž v samotném začátku své kariéry s Cruyffem hrál a poté pod ním i trénoval.

Cruyff měl svým návratem oživit slávu Ajaxu

Cruyffův návrat do Ajaxu měl být jednou z mnoha změn, jejichž hlavním cílem je oživení slávy amsterodamského velkoklubu, kterému se v posledních deseti letech úspěchy spíše vyhýbaly. Ajax sice v minulé dekádě získal tři mistrovské tituly, ale konkurenční PSV Eindhoven šest. I v této sezóně Ajax zatím zaostává, na vedoucí Eindhoven ztrácí šest bodů. Klubu se navíc nedařilo ani na mezinárodní scéně - po vyřazení od pražské Slavie v předkole Ligy mistrů vypadl Ajax už v říjnu i z Poháru UEFA a zaznamenal nejhorší výsledky v pohárové Evropě za posledních dvacet let.

Cruyff zahájil svou mimořádně úspěšnou kariéru v Ajaxu v roce 1964 a červenobílé barvy hájil až do roku 1973, kdy odešel do Barcelony. V roce 1981 se do svého osudového klubu na dva roky vrátil a v roce 1985 ho začal trénovat. Dva roky nato dovedl Ajax k triumfu v tehdejším Poháru vítězů poháru, v roce 1988 byl však propuštěn a od té doby byl s klubem spojován pouze jako jeho čestný člen.

Reklama

Související témata: