Hlavní obsah

Ruská liga slibuje napínavý boj o titul, touží po něm i Češi

PRAHA

Až do posledního kola v minulé sezóně ruské ligy soupeřily o první místo v těsných dostizích Petrohrad se Spartakem Moskva. Letošní ročník, jenž odstartuje pátečním soubojem Grozného se Samarou v někdejší válečné zóně, podle zasvěcených slibuje ještě napínavější boj o mistrovský primát. Reálně na něj může pomýšlet minimálně šest týmů a hlavně moskevské velkokluby vymýšlejí, jak vrátit titul z petrohradského držení zpět do metropole. Do vysoké hry o čelní pozice se zapojí i čeští krajánci.

Článek

"Liga bude ještě vyrovnanější a zajímavější než loni. Jediný favorit tam určitě není a z té lepší poloviny tabulky o titul může hrát v podstatě kdokoliv," řekl v rozhovoru s ČTK obránce FK Moskva Roman Hubník, jehož tým by rád vylepšil čtvrté místo z loňska. Barvy stejného klubu hájí i Tomáš Čížek.

Ale týmů bažících po úspěchu je pořádný zástup: záložník Radek Šírl, jehož gól v minulém ročníku rozhodl o slavném ligovém triumfu Petrohradu, prvního od roku 1984, bude se spoluhráči v roli ambiciózních obhájců. Ti si navíc zvýšili sebevědomí ve středu, když přešli přes Olympique Marseille do čtvrtfinále Poháru UEFA. "Naše výhoda by mohla být v tom, že budeme rozehranější," přemítal Šírl. "Jsou v laufu. Je vidět, že mají formu, a určitě se zařadí mezi hlavní favority ligy," podotkl Hubník.

Moskevským týmům se petrohradská nadvláda zajídá

Jenže moskevským týmům se petrohradská nadvláda zajídá. Po návratu na trůn baží CSKA, šampión z let 2005 a 2006, jenž ve středu, v poslední den přestupního termínu, získal do svých řad českého vicemistra světa do 20 let Luboše Kaloudu. Spartak s reprezentačními zadáky Radoslavem Kováčem a Martinem Jiránkem zase hodlá prolomit smolnou sérii z posledních tří sezón, kdy pokaždé skončil těsně druhý. A nedělní šlágr v Petrohradu může hodně napovědět o letošních vyhlídkách nejúspěšnějšího ruského klubu v historii.

Lokomotiv se může opírat o jeden z největších rozpočtů v soutěži. Loňské potupné sedmé místo, nejhorší od roku 1992, zkusí "železničáři" vylepšit s novým koučem Rašidem Rachimovem. Nadějný trenér z nastupující generace nahradil někdejšího reprezentačního lodivoda Anatolije Byšovce.

Dynamo má zase z šesté pozice pozvednout útočník Alexandr Keržakov, dřívější hvězda Petrohradu a navrátilec z nepříliš vydařeného angažmá v Seville. V horních patrech se hodlá udržet i Saturn, který loni skončil pátý, s nejlepším brankářem ruské ligy Antonínem Kinským.

Premiéra poutá pozornost

V Rusku se ale nehovoří jen o tom, kdo uchvátí titul. Velkou pozornost poutá i páteční ligová premiéra, kterou obstará souboj Grozného se Samarou, do níž v zimě přestoupil ze Celtiku Glasgow záložník Jiří Jarošík. V hlavním městě Čečenska, kde ještě nedávno zuřila válka místních separatistů s vládními silami, se bude hrát ligový zápas po dlouhých 14 letech, což vyvolává otázky o zajištění bezpečnosti.

Čečenci ale tvrdí, že soupeřům z nenáviděného Ruska nic nehrozí. "Můžeme zaručit stoprocentní bezpečí. Situace u nás je nejklidnější v celém Rusku," uvedl čečenský prezident Ramzan Kadyrov, který zároveň vyzval všechny obyvatele Grozného, aby hostujícím týmům a fanouškům "ukázali pravou čečenskou pohostinnost". "Když federace rozhodla o tom, že Těrek může hrát v Grozném, bereme to jako hotovou věc. Ale snad za pár týdnů nezmění názor a my budeme jediní, kdo tady hrál," konstatoval trenér Samary Leonid Sluckyj.

Přehled českých hráčů působících v ruské lize:
HráčKlub
Radoslav KováčSpartak Moskva
Martin JiránekSpartak Moskva
Marian PalátVladivostok
Marek ČechVladivostok
Antonín KinskýSaturn MO
Tomáš ČížekFK Moskva
Roman HubníkFK Moskva
Radek ŠírlPetrohrad
Luboš KaloudaCSKA Moskva
Jiří JarošíkSamara

Reklama

Související témata: