Hlavní obsah

Podle Šírla by mohl Zenit v lize těžit z úspěchu v Poháru UEFA

Fotbalisty Zenitu Petrohrad nevyvedla ve středu večer z míry ani nepřítomnost potrestaného trenéra Dicka Advocaata na jejich lavičce. Hráči ruského šampióna se podruhé během posledních tří sezón dokázali probojovat do čtvrtfinále Poháru UEFA a spolu s nimi opět slavil i český záložník Radek Šírl. Šestadvacetiletý středopolař věří, že postup přes slavný Olympique Marseille pomůže Petrohradu i v právě začínající ruské lize.

Článek

Obhájce titulu se hned na úvod poměří s ambiciózním Spartakem Moskva. Petrohrad se v Poháru UEFA stává postrachem favoritů: nejprve vyřadil předloňského semifinalistu Ligy mistrů Villarreal a ve středu poslal ze hry i Marseille. Na francouzský velkoklub má Zenit opravdu spadeno, se stejným soupeřem totiž uspěl i v osmifinále před dvěma lety ještě za trenéra Vlastimila Petržely.

"Tenhle úspěch řadím dost vysoko, postoupit mezi osm nejlepších týmů v Poháru UEFA mluví samo za sebe. Jsem rád, že jsem u toho mohl být. Cítím, že tentokrát jsem se o to tak nějak víc zasloužil, protože jsem hrál stabilně v základu," řekl Šírl v rozhovoru s ČTK.

Postoupili a získali psychickou výhodu

Ruská nejvyšší soutěž začíná až o tomto víkendu, přesto se Petrohrad v úvodu jara dokázal s handicapem v podobě menší herní praxe vyrovnat. A ze získaného sebevědomí prý může těžit na startu nového ligového ročníku. "Můžeme vydělat na tom, že jsme rozehranější. Postoupili jsme a získali psychickou výhodu. Na druhou stranu nám mohou trochu chybět síly, protože jsme toho v posledních čtrnácti dnech měli opravdu dost," uvažoval Šírl.

Sám však v takovém zápřahu nebyl, neboť úvodní osmifinálový zápas v Marseille musel kvůli vyloučení z Villarrealu vynechat. Naskočil tak až do středeční odvety a na duel se maximálně koncentroval. Dokonce mu unikl i přestup krajana Luboše Kaloudy do CSKA Moskva.

"Trošku jsem se toho zápasu s Marseille bál, navíc jsem nastoupil jako levý obránce, protože spoluhráč se zranil a stejně byl vykartovaný. Pomohlo mi, že jsem si na ten post zvykl už ve víkendovém Superpoháru. Myslím, že jsem svoji úlohu proti Marseille zvládl," podotkl Šírl.

Klíčem k postupu podle něj byl Aršavinův gól, jímž Zenit v Marseille snížil na 1:3. "V Marseille jsme hráli špatně a za stavu 0:3 to nebylo jednoduché. Na druhou stranu se nám podařilo vstřelit gól a věděli jsme, že doma můžeme hrát s každým. Vlítli jsme na ně, lidé nás hnali a zápas jsme až na nějaké dvě jejich šance, kdy jednou šel sám na bránu Cissé a pak měli nějaký závar na konci, zvládli," pochvaloval si Šírl.

Soupeř hrál jinak než doma

Zenit zasadil soupeři rozhodující úder až dvanáct minut před koncem. "Oni přijeli a věděli, že už jsme je jednou vyřadili. Zároveň ale měli v podvědomí, že tehdy jsme u nich vyhráli 0:1, zatímco teď vedli 3:1. Možná se trošku uspokojili a hráli úplně jinak než doma," pokračoval český záložník, podle něhož hrál ve prospěch Petrohradu také terén. Po zimní přestávce se zatím trávník ještě nestačil úplně obnovit.

Za Petržely Zenit ztroskotal na pozdějším šampiónovi ze Sevilly, tentokrát touží po příznivějším losu. "Dá se hrát s každým, člověk si speciálně nemůže vybírat. Když už jsme takhle daleko, ještě jednou bych chtěl přes někoho přejít, i když třeba s Bayernem by to byl super zápas. Hlavně bych si přál, abychom hráli blízko Čech, třeba Leverkusen by byl ideální," prohlásil Šírl.

Ještě před čtvrtfinálovým soubojem ale Zenit čeká vstup do ruské ligy. Jako obhájce prvenství bude pod dvojnásobným tlakem. "Myslím, že to čeká každého, kdo vyhraje titul. My jsme si toho vědomi, ale obhájit je vždycky těžší," řekl Šírl, podle něhož bude letošní ročník mimořádně vyrovnaný. "Těch kandidátů bude hodně. Vedle nás, CSKA Moskva a Spartaku bude silná Lokotka (Lokomotiv Moskva), FK Moskva a hodně posilovala také Samara, kam přišel Jiří Jarošík."

O víkendu vstoupí Zenit do ligy soubojem s odvěkým rivalem Spartakem Moskva, jehož barvy hájí čeští reprezentanti Radoslav Kováč a Martin Jiránek. "Tady je to něco jako u nás derby Sparta - Slavia," uvedl Šírl, který na podzim právě Spartaku na dálku sebral svým gólem v posledním kole vysněný titul. "Nevím, zda na mě budou mít spadeno. Ale pozor, byl to můj jediný gól za sezónu. Ovšem nezlobil bych se, kdybych dal o víkendu další," dodal s úsměvem.

Reklama

Související témata: