Hlavní obsah

Lafata: Pod novým koučem Constantinim snad dostanu více šancí hrát

Čtyři zápasy čekali fotbalisté Austrie Vídeň v rakouské lize na výhru. Dočkali se až v sobotu proti Riedu a po utkání oslavovali českého kanonýra Davida Lafatu. Byl to on, kdo dvěma trefami zařídil tři body a vítězství 2:0. Na jaře skóroval poprvé a nový kouč Didi Constantini ho po utkání označil za špičkového hráče.

Článek

„Mám radost, že to takhle vyšlo. Pod předcházejícím trenérem Zellhoferem jsem v poslední době moc šancí nedostával. Na jaře jsem hrál hned první zápas v základu, ale pak mě vyndal ze sestavy, i když říkal, že je se mnou spokojen. Moc jsem to nechápal, ale nezbývalo mi nic jiného než to přijmout a makat naplno. I když jsem věděl, že stejně zase vsadí na jiné.

Když ho vedení klubu v minulém týdnu kvůli špatným výsledkům odvolalo, docela jsem to přivítal. Nový kouč Constantini s námi do zápasu absolvoval jen dva tréninky, ale měl jsem velikou radost, když mi dal šanci hned od začátku. Doufám, že to tak bude pokračovat. Hrál jsem sice pravého záložníka, ale měl jsem hodně ofenzívních úkolů.

Potřebovali jsme už vyhrát jako sůl, abychom zůstali ve hře o druhé nebo třetí místo, a tudíž o Pohár UEFA. Do předkola Ligy mistrů totiž postoupí jen mistr. Netvrdím, že jsme soupeře mleli od začátku do konce, zas tak oslnivé to z naší strany nebylo. Oni měli za stavu 0:0 jednu šanci, když jsem chtěl dát malou domů a namazal jsem to jejich hráči... Naštěstí z toho nic nebylo a snad jsem to pak odčinil.

První gól padl po centru ze strany. Měl jsem to sice na dlouhou nohu, ale ve skluzu jsem trefil balón asi ze čtrnácti metrů přesně k tyči. Druhá branka přišla čtvrt hodiny před koncem. Dostal se ke mně odražený míč a z úhlu jsem propálil chumel hráčů i gólmana. Všichni jsme měli radost, včetně trenéra. Gratuloval nám a dostali jsme dva dny volno, které jsem si užil doma v jižních Čechách.

Ohromně nám nahrálo i nečekané zaváhání mistra ze Salcburku. Pokud by doma vídeňský Rapid porazil, s čímž se víceméně počítalo, zvýšil by svůj náskok na nejbližší pronásledovatele už na pět bodů a pomalu by mířil za obhajobou. Ten sedmigólový příděl je ovšem zcela nečekaný a šokující, média psala, že tak vysokou výhru na hřišti soupeře nepamatují v Rakousku déle než dvacet let. Pro nás je to ale jen dobře, liga by mohla být zajímavá až do samého konce.

Reklama

Související témata: