Hlavní obsah

Sionkovi už další stěhování nechtějí, v Kodani našli ráj

KODAŇ

Na konci každého tréninku hrají břevínka. Každý se snaží z hranice velkého čtverce trefit břevno. Nejhorší ze všech fotbalistů FC Kodaň v této činnosti pak musí přes vyběhnout z tréninkového centra přes ulici do kiosku koupit sladkosti a pití pro ostatní. Tak jako ve čtvrtek jeden z Brazilců.

Článek

Na stěně obchůdku visí fotky hráčů s pořadím. Libor Sionko už tam takhle musel od loňského léta „na nákup“ pětkrát. Zdeněk Pospěch, který je v klubu teprve od začátku roku, se zatím drží lépe. Oba Češi si fotbal v Dánsku neskutečně užívají. Patří k pilířům týmu, který hraje o titul. Na vedoucí Aalborg ztrácí tři body. „Asi se budeme mydlit do posledního kola,“ odhaduje Sionko.

Den po zápase reprezentace v Herningu se na tréninku nepředřou. Lehce vyklusávají, klubový kouč Solbakken je pochválí za dobrý výkon v utkání a pak jdou na chvíli do posilovny. Když vyjdou vysprchovaní ven na setkání s českými novináři, hned za nimi vyběhne největší hvězda týmu Jesper Grönkjaer. Bývalý záložník Chelsea prohodí anglicky pár úsměvných slov. „Je tu skvělá parta,“ říká Sionko. „Jsme jak jedna velká rodina,“ přitakává Pospěch, který by se v klubu bez světem protřelého krajana obešel jen těžko.

Pospěch: Mám problém s řečí

„Kdyby tady nebyl, asi bych zvažoval, zda sem vůbec jít. Když mám dávat nějaký rozhovor, nesmí se ode mě hnout,“ usmívá se bývalý sparťan Pospěch, pro něhož je to v 29 letech první zahraniční štace. „Mám problém s řečí. Anglicky jsem se učil v Praze jen tři měsíce. Pořád jsem to odkládal, což byla velká chyba,“ uznává.

To Sionko nemá s angličtinou potíže, během roku v Glasgow Rangers ji zmáknul. Na obou je vidět, jak jim jde zdejší fotbal i pohoda k duhu. „Kodaň jsem bral jako dobrou šanci. A teď musím přiznat, že jsem přesně o něčem takovém snil. Dokážu si představit, že to tady dohraju a strávím tu víc než ty dva roky, na které mám ještě smlouvu," říká.

„Doufám, že to taťko dodržíš, my už jinam nechceme,“ usmívá se paní Martina Sionková v narážce na časté stěhování. Od února 2004 už spolu prožili štace v rakouských klubech GAK Graz, Austria Vídeň, pak následovali Rangers a teď Dánsko.

Pospěch bude bydlet blízko Sionka

Sionkovi si našli domek v městečku Varlöse. Z tréninkového centra to má Libor domů autem maximálně dvacet minut. Zdeněk zatím bydlí v Kodani, ale brzy se bude stěhovat. „Sehnal jsem domek vedle Libora, byla to neskutečná klika. Jsme asi třicet metrů od sebe,“ raduje se Pospěch, který ve čtvrtek očekával přílet manželky s tří a půl letou dcerou Nelou.

„Ono tady někdy není lehké pronajmout baráček. A taky to není úplně laciné. Normální střední standard bez zařízení vyjde v přepočtu na padesát tisíc českých korun měsíčně, něco luxusnějšího stojí dvakrát tolik,“ říká Sionko.

Když už školky ve Varlöse zastaví jeho stříbrný peugeot, manželka Martina už tam čeká s kočárkem, kde se vrtí malý David Nicklas. Jsou mu teprve tři měsíce a narodil se v Dánsku, zatímco jeho sestřička Klárka před dvěma a půl lety v Česku. „To jeho prostřední jméno je spíš taková symbolika vzhledem k Dánsku. Ono se ale jinak prakticky nepoužívá, takže je to stejně David,“ vysvětluje hlava rodiny.

Sionko: Jedno z našich štěňat má i Martin Hašek

Právě na rodinu kladou Dánové velký důraz a to se Sionkovým líbí. „Po zápase můžou všechny děti hráčů okamžitě do kabiny,“ poodhaluje Sionko, jak to chodí v FC Kodaň. „A taky se tady podle zákona nesmí děti bít. Je fakt, že jsem neviděl, že by někdo dítěti dal na veřejnosti na zadek. Ale já si říkám, že taková ta naše jedna česká výchovná ublížit někdy nemusí,“ usmívá se.

Když Libor přijede ke školce, jeho paní jde pro malou Klárku. On se jako šťastný taťka chopí kočárku a druhou rukou drží na vodítku rodinné psí miláčky, yorkshirské teriéry Matesa (10) a Jasmínku (3). „Už spolu dokonce měli štěňata, jedno má od nás Martin Hašek,“ jmenuje někdejšího spoluhráče ze Sparty.

Za chviličku vyjde paní Martina s dcerkou. „Už chytá první slovíčka v dánštině. Chtěli jsme zkusit, jestli tu školku zvládne. A docela se jí tam líbí,“ říká jedna z hvězd kodaňského FC, které drží palce i jeho kamarád-soused. I když je jinak fanouškem konkurenčního Bröndby...

Reklama

Související témata: