Hlavní obsah

Jiránek: Až skončím s fotbalem, chceme s přítelkyní žít v Čechách

Jan KrůtaPrávo

Fotbalista Martin Jiránek po zranění achilovky znovu obul kopačky a dres ruského celku Spartak Moskva. Hned ve druhém utkání si však poranil hlavu. "Už jsem si říkal, jestli té smůly není moc. Šel jsem do souboje s útočníkem, rozbil jsem si čelo a sešili mi to čtyřmi stehy. Naštěstí jsem dohrál," řekl pro Právo osmadvacetiletý obránce.

Článek

Kvůli operaci achilovky jste nehrál fotbal osm měsíců. Jak si ho teď užíváte?

Už jsem se nemohl dočkat, pauza byla dlouhá. Předtím jsem měl nejdelší přestávku tři týdny kvůli operaci třísel. Myslel jsem, že budu zpátky dřív, ale nešlo to.

A ve druhém zápase po návratu jste si poranil hlavu…

Už jsem si říkal, jestli té smůly není moc. Šel jsem do souboje s útočníkem, rozbil jsem si čelo a sešili mi to čtyřmi stehy. Naštěstí jsem dohrál. Aby toho nebylo málo, tak ve čtvrtek jsem onemocněl a kvůli horečkám jsem o víkendu nemohl nastoupit proti Permu. Nějak se to sype…

S českým spoluhráčem Kováčem to máte trochu na střídačku, protože si hned v prv -ním zápase zranil rameno.

Nastoupili jsme oba proti Zenitu a po třiceti vteřinách musel z placu. Říkali jsme si, že se snad spolu nesejdeme... Ale naštěstí to není tak vážné, do týdne by mohl začít trénovat.

Operovaná noha už vás po zátěži nebolí?

Doktor mi říkal, že problémy můžu mít třeba půl roku. První dvě kola jsem hrál pod injekcemi, ale teď už to zvládám bez nich. Dá se to vydržet.

Po vleklém zranění jste se dostal hodně rychle do základu. Překvapilo vás to?

Jen to dokazuje, že mi trenér věří. Vždyť jsem před startem ligy trénoval s mužstvem jen týden a neodehrál jediný přátelák. A hned v prvním kole proti Zenitu jsem nastoupil.

Za reprezentaci jste naposledy hrál v březnu loňského roku. Věříte, že se vrátíte?

Může mě těšit, že jsem nevypadl kvůli výkonům, ale pro zranění. Než se mi to stalo, hrál jsem v základu. Teď jsem začal hrát a doufám, že trenéra přesvědčím.

Ale mistrovství Evropy se neúprosně blíží.

Strašně rád bych tam jel. Už jsem ho zažil před čtyřmi lety v Portugalsku a jsem přesvědčen, že i teď máme hodně velkou šanci uspět. Bylo by mi moc líto, kdybych se musel dívat v televizi. Ale záleží na trenérovi. Věřím, že mám čas ho ještě přesvědčit.

Myslíte ještě na fotbalové stěhování?

Člověk nikdy neví, co bude za půl roku… Ale jiné angažmá nevyhledávám, jsem tady moc spokojený. Začínám pátou sezónu a když zůstanu do konce kariéry ve Spartaku, nebudu naštvaný. Mám smlouvu ještě na čtyři roky, pak mi bude skoro třiatřicet. Mám tady nějaké postavení, dokonce chtějí, abych si vyřídil ruské občanství. Už jsem tady čtyři roky, takže by s tím neměl být problém. Měl bych české i ruské, jen bych nebyl považován za cizince. Klubu by to pomohlo, protože podle regulí musí v každém zápase nastoupit minimálně čtyři Rusové.

Nechystáte stejně jako Radoslav Kováč v dohledné době svatbu?

S přítelkyní jsme se o tom bavili. Jenže ona je Ruska, takže bude všechno složitější. Pokud bychom se chtěli vzít v Čechách, musíme lidem z Ruska vyřídit víza a nějak je tam všechny dopravit. Uvažujeme o svatbě, ale konkrétní datum ještě nemáme.

Vaší partnerkou je zpěvačka Anna Demčenková. Jste v Rusku sledovaným párem?

Novináři nás nenahánějí, je to klidnější než v Čechách.

Kdo z vás dvou je v Rusku populárnější?

Asi já. Hraju v nejznámějším klubu v zemi, který má po celém Rusku milióny fanoušků. Hudební trh je tady obrovský, takových skupin je spousta.

Je jejich dívčí skupina Koroljeva hodně známá?

V rádiu je hrají, mají koncerty. Určitě jsou populární, ale zase ne největší hvězdy. Tady je v hudbě strašná konkurence.

Jak se vám líbí jejich hudba?

Já zas tak velký expert nejsem, ale je to takový popík a docela se mi to líbí. Párkrát jsem byl na koncertě.

Chodí Anna na fotbal?

Když zrovna nekoncertuje, tak jo. Baví ji, ale že by mu nějak zvlášť rozuměla…

Už jste diskutovali na téma, kde budete jednou trvale žít?

Zatím to směřuje víc k tomu, že bychom byli v Čechách, kde je proti Rusku větší klid. Ona s tím souhlasí. Byla u nás doma už několikrát a Praha se jí moc líbí.

Reklama

Související témata: