Hlavní obsah

Kinský: V dějišti šampionátu budu, ale se Saturnem na soustředění

Český brankář ve službách Saturnu Antonín Kinský začal v Rusku svou pátou sezónu. Do té jeho klub nevstoupil příliš podařeně, po šesti odehraných kolech je na dvanácté příčce. Dvaatřicetiletý gólman se domnívá, že svou zásluhu na tom má i tlak, který se na jeho tým vytváří. "Gubernátor moskevské oblasti nám před sezónou osobně řekl, že musíme mezi první tři," řekl mimo jiné Právu.

Foto: ARCHIV

Antonín Kinský

Článek

Se Saturnem jste začali sezónu v ruské fotbalové lize hodně zle. Po šesti kolech jste dvanáctí a máte jen pět bodů. Začátek asi nesplňuje představy, že?

Start se nám příliš nevydařil. Z výsledků panuje znepokojení. Měli jsme smůlu, když jsme ztratili vedení v zápasech s Nalčikem, Lokomotivem a naposledy v sobotu se Zenitem Petrohrad. Ale spokojenost není ani s hrou. Jistý podíl na tom mají i hřiště, která jsou na startu ligy zoufalá. Třeba ve Vladivostoku byla tráva jen po stranách, jinak od vápna k vápnu to bylo jako parkoviště z hlíny.

Saturn je špatnými vstupy do soutěže pověstný. Vždyť stejně zle jste začali už čtvrtou sezónu v řadě. Čím to je?

Nikdo si to neumí vysvětlit. Pořád to rozebírají v novinách. Možná je to velkými nákupy. V zimě přišlo šest nových hráčů. Ale většinou jsou to mladí kluci s velkým příslibem. Reprezentant běloruské jedenadvacítky, kapitán tuniského olympijského týmu, reprezentant Kamerunu, člen širšího kádru ruského nároďáku a pak známí Topič a Brazilec Zelau. Ale pravidelně hrají jen poslední dva. Dokonce jsme byli na prvním místě z hlediska množství nákupů. Na soustředění nastupovaly dvě sestavy, na soupisce je padesát dva hráčů...

Vedení klubu přitom netajilo před startem sezóny vysoké ambice, že?

Loni jsme byli pátí a gubernátor moskevské oblasti nám před sezónou osobně řekl, že musíme mezi první tři. Proto panuje nervozita. Jenže ruská liga je strašně vyrovnaná. A plná překvapení. Osm týmů může myslet na titul.

Naposledy jste se střetli se Zenitem Petrohrad, který je v semifinále Poháru UEFA. Může s Bayernem Mnichov uspět?

Nepochybně! Hrají nejlepší fotbal v Rusku. V tabulce nejsou tak vysoko, protože zatím nedávají góly, ale je to tým číslo jedna. Viděl jsem jejich zápas v Leverkusenu ve čtvrtfinále a to byla pohádka. A doma jsou ještě silnější. Klidně mohou vyhrát celý Pohár UEFA. Potvrzují, že ruská liga je velmi kvalitní. V Česku je však neustále zpochybňována.

V Rusku jste načal svoji pátou sezónu. Opravdu vnímáte, že tamní soutěž nemá v Česku zvuk?

Absolutně mě překvapilo odsuzování Luboše Kaloudy, že jde do CSKA Moskva. To je špičkový tým. Fantastický. A že nehraje od začátku? Byl by snad v Juventusu Turín v základní sestavě? Myslím, že ne. A než jít někam do průměrného týmu v Itálii nebo Německu, kde by se to jen kopalo, je lepší být v CSKA. U nás je ruský fotbal odsuzovaný. Myslím, že averze vyplývá i z historických vztahů. Spousta lidí má po těch špatných zkušenostech velké předsudky. A těžko se to vymlouvá. Ale účast Zenitu v semifinále Poháru UEFA je důkazem, že fotbal je tu dobrý.

Je vám dvaatřicet. Smlouvu máte v Saturnu ještě na příští sezónu. Bude tento klub vaším posledním?

Končit se mi ještě nechce, takže bych rád pokračoval i dál. Ale chtěl bych přesídlit někam blíže k domovu. Všechno bude záležet taky na rodině. Dcera půjde v září do první třídy. Zatím bude střídavě měsíc v Rusku a měsíc v Česku. Tak uvidíme, jak vše zvládneme.

Kalouda šel do CSKA. Nebyla nějaká česká posila i v hledáčku Saturnu?

Vedení jednalo s Tomášem Zápotočným. S tím jsem dokonce o možném přestupu mluvil. A řešil se také příchod Slepičky ze Sparty. Ale to se spustilo na konci přestupního termínu. Pokud vím, oba vedení dál sleduje a v létě by se k jednání mohli vrátit. Já bych byl za českého parťáka rád.

Národní tým čeká za necelé dva měsíce finálový turnaj mistrovství Evropy ve Švýcarsku a v Rakousku. Byl jste v kádru při ME v Portugalsku a MS v Německu. Jaká je vaše pozice v týmu nyní?

Pokud bude trenér potřebovat, není co řešit. Národní dres, to je pro mě pořád velká čest. Ale je jasné, že příležitost dostávají mladí. Já v dějišti šampionátu na 99 procent budu. Nikoli však s českým týmem, ale se Saturnem. Během přestávky v ruské lize kvůli ME nás čeká soustředění buď ve Švýcarsku, nebo v Rakousku. Když budeme někde poblíž Seefeldu nebo dějiště zápasu našeho týmu, tak se za českým týmem zajedu podívat. Ale jinak budu snažení kluků sledovat jen jako zaujatý divák.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články