Hlavní obsah

Zvládli jsme bitvu, ve které šlo o všechno, pochvaloval si Vlček

Václav ProcházkaSport.czPrávo

Sobotní trefa Stanislava Vlčka nasměrovala fotbalisty Anderlechtu k Lize mistrů. Český útočník otevřel skóre vypjatého utkání s Bruggami a připsal si v belgické lize pátou trefu. „Přirovnal bych to k bojům Slavie a Sparty. Mělo to nádech derby. Anderlecht a Bruggy se nesnášejí. I atmosféra byla skvělá, byl to vyhecovaný, hodně sledovaný zápas,“ líčil bývalý forvard Slavie v telefonickém rozhovoru pro Právo.

Článek

Máte za sebou klíčovou výhru 2:0 nad Bruggami. Jaké bylo vaše utkání jara?

V sobotu se to opravdu lámalo, šlo o druhé místo, o Ligu mistrů. Bruggám jsme utekli na tři body, v posledním kole nám stačí remíza s Monsem. Od začátku jsme byli lepší a šli do vedení. Ve dvacáté minutě jsem dal gól, po vyloučení jejich hráče přišel i druhý a bylo po zápase.

Jak vypadal váš gól, agentury píší o dorážce spoluhráčovy hlavičky…

Frutos trefil tyč, míč pak šel za brankářem po lajně a já jsem to doťukl do sítě.

Takže taková docela snadná trefa...

Bylo to spíš o tom, být na správném místě, než o umění to umístit.

Ale určitě to byl jeden z vašich nejcennějších gólů nejen v belgické lize...

Určitě. Psalo se tu o tomhle souboji celý týden, šlo o všechno. Přirovnal bych to k bojům Slavie a Sparty. Mělo to nádech derby. Anderlecht a Bruggy se nesnášejí. I atmosféra byla skvělá, byl to vyhecovaný, hodně sledovaný zápas.

Jak moc cestu k bodům ulehčilo zmíněné vyloučení Geraertse ve 26. minutě?

Červenou dostal za faul. Byl to důležitý moment. Prohrávali, šli do oslabení. Brzo dostali i druhý gól. A bylo po Bruggách. Ale ani před vyloučením neměli žádnou příležitost, myslím, že by v sobotu neměli šanci ani v jedenácti. Sehráli jsme velmi dobrý zápas.

Nakonec se můžete dočkat příjemné tečky za sezónou, nebo snad v klubu vládne rozmrzelost, že nedosáhne na titul?

Je tu stoprocentní spokojenost. Vždyť v zimě se modlili k aspoň nějakému poháru. Nikdo si nedokázal představit, že obří ztrátu lze dohnat. A nakonec to může být dobré: na dosah předkolo Ligy mistrů, jsme i ve finále poháru. A kdybychom to před dvěma tý -dny zvládli na Standardu Lutych, mohli jsme i o ten titul hrát.

Patnáct utkání, pět gólů. Jste s touhle bilancí spokojen?

Šancí bylo víc, ale jsem spokojen. Dal jsem i tři góly v poháru. Sobotní trefa nás nasměrovala k Lize mistrů, i když nechci, aby to vypadalo, že to bylo jen díky mě. Gól proti Beerschotu na 1:1 nás zase posunul do finále poháru. Osm zásahů, to není špatný. K tomu i herní stránka: kdyby se mi nedařilo, tak bych asi nenastupoval v každém zápase. A hlavně Anderlecht šlapal celé jaro. To mě těší nejvíc.

V posledním kole hrajete na hřišti Monsu, který je ve spodních patrech tabulky, Bruggy s Westerlo. Ještě se to může zamotat…

Potřebujeme aspoň bod. Když budeme mít stejně, o postupu do Ligy mistrů rozhodnou další dvě vzájemná utkání. Ty bychom určitě hrát nechtěli.

Dopřáli jste si po Bruggách alespoň náznak nějaké oslavy?

Celé vedení i s prezidentem přišlo do kabiny, panuje tu radost. Druhé místo je blízko, ale zatím není co oslavovat. Poslední zápasy bývají zrádné. To znám ze Slavie.

Na tu se vás teď ptát raději snad ani nebudu. To by bylo velké trýznění „sešívané“ duše…

Odsud se to blbě komentuje. Sleduju to na dálku. Naděje žije, nechci lámat hůl, ale Sparta je k titulu blízko.

Vypadá to, že česká kolonie i s vámi bude beze změn pokračovat v Bruselu i v příští sezóně…

Asi jo, Honza Polák je teď stabilní pilíř zálohy, má fantastickou formu. A Dan Zítka, to je tady veličina sama o sobě. Čtyři nebo pět zápasů sice nechytal pro zranění, náhradnímu brankáři to docela šlo, ale hned po uzdravení Dan zase naskočil. Myslím, že bychom mohli v tomhle úspěšném jaře pokračovat i na podzim.

Ale ještě před tím – když to vyjde – budete určitě vzhlížet k mistrovství Evropy…

Moc to komentovat nechci. Na konec kariéry by to samozřejmě bylo nádherné. Když to nevyjde, život i fotbal půjdou dál. Ale byla by to krásná tečka.

Reklama

Související témata: