Hlavní obsah

Belgický fotbalový svaz vyšetřuje sázky, na policii půjdou i Češi

Belgický fotbalový svaz ve středu oznámil, že prošetřuje průběh a okolnosti dubnového ligového duelu mezi Anderlechtem Brusel a St. Truidenem. Anderlecht v utkání s kandidátem sestupu ještě v 80. minutě prohrával 0:1 a zápas zvrátil čtyřmi góly až poté, co na jeho výhru kdosi během zápasu vsadil více než milión eur (téměř 30 miliónů korun). Do utkání zasáhla čtveřice českých hráčů.

Článek

Anderlecht si 26. dubna díky výhře 4:1 udržel druhé místo v tabulce a svého soupeře naopak definitivně poslal o soutěž níž. Teď má ale problém. "Svaz začal utkání Anderlechtu se St. Truidenem vyšetřovat na podnět předsedy konkurenčního FC Bruggy Michela D'Hoogheho, jemuž někdo oznámil, že se na zápas sázely obrovské sumy peněz," prohlásil ve středu svazový mluvčí Nicolas Cornu.

"Okolnosti a průběh toho zápasu jsou nezvyklé, a tak je nutné vše důkladně prošetřit. Chvíli to zabere, budeme muset mluvit se všemi hráči, rozhodčími i trenéry," řekl Cornu.

Před policejní vyšetřovatele budou muset patrně i všichni čeští fotbalisté, kteří do duelu 26. kola zasáhli. Celé utkání v dresu Anderlechtu absolvovali Jan Polák a brankář Daniel Zítka, v průběhu zápasu navíc přišel do hry i Stanislav Vlček. Na druhé straně hrál do 65. minuty další útočník Michal Pospíšil.

D'Hooghe navíc není ve fotbalovém prostředí někým, jehož slovo by bylo možno přehlížet. Dvaašedesátiletý lékař se šlechtickým titulem totiž dodnes sedí ve výkonném výboru FIFA, vede zdravotní komisi UEFA a v letech 1987 až 2001 předsedal i belgickému svazu.

Podle jeho informací kdosi v Asii vsadil na výhru Anderlechtu v průběhu utkání 1,2 miliónu eur. Musel si prý být hodně jistý, protože za poslední dva roky na belgickou ligu nikdo nevsadil ani polovinu.

Reklama

Související témata: