Hlavní obsah

Exslávista Vlček je rád, že se na něj nezapomnělo, titul oplakal

Bývalý fotbalista Slavie Praha Stanislav Vlček si v pondělí na stadiónu v Edenu převzal medaili za zisk mistrovského titulu v české Gambrinus lize. Ačkoli nyní působí v belgickém Anderlechtu, sešívaným na pozdim vydatně pomohl. Jeho dva góly poslaly červenobílé do Ligy mistrů, navíc byl i po skončení sezóny nejlepším střelcem klubu. "Jsem rád, že to kluci zvládli," řekl Vlček.

Článek

Potěšilo vás, že Slavia získala titul?

Sledoval jsem to. Jsem strašně rád, že to takhle dopadlo. Přestože jsem u toho přímo tady nebyl, tak jsem to s klukama prožíval celý půlrok. Zažil jsem tu nádherné roky, byl jsem ve spojení jak s trenérem, tak s klukama a jsem rád, že to takhle zvládli.

Nemrzí vás, že jste do Anderlechtu odešel v zimní přestávce, když teď Slavia získala titul?

Nemohl jsem si vybírat. To nebylo o tom, jestli chci. Srdce mně třeba říkalo, abych to tady dohrál, ale to nešlo. Taková nabídka se neodmítá. Musel jsem to vzít. Teď vím, že jsem udělal dobře. V Anderlechtu jsem se prosadil, navíc Slavia získala titul.

Viděl jste na internetu záběry, jak celý stadión skanduje vaše jméno?

Neviděl jsem to, ale v Edenu byli moji rodiče, takže jsem věděl, že si tu na mě vzpomněli a jsem za to rád. Když se to pak na mě večer nahrnulo, tak to bylo na slzy. Vzpomněl jsem si na ty tři roky, co jsem tady prožil, a bylo to hodně příjemný.

Co říkáte na stadión?

Na tenhle nový stadión budou fanoušci chodit, na Strahově jsme zbytečně přicházeli o body. Tohle je náš domov, je to nádhera. Já to teď vidím v Anderlechtu, kde na každý zápas přijde 25 000 diváků...

Mrzí vás, že jste nebyl na otevíracím zápase?

Samozřejmě se to všechno nakupilo, mrzelo mě to. Bohužel to bylo ve středu mezi důležitými zápasy, kdy jsme bojovali o Ligu mistrů. Trenér řekl, že si nepřeje abych odletěl. Platí mě Anderlecht, takže se nedalo nic dělat. Navíc jsme se dostali do finále Belgického poháru, takže jsem přišel i o ty oslavy, ale to se nedá nic dělat, to k fotbalu patří. Já jsem rád, že tu vůbec takhle mohu být a že ten pohár máme.

Zahrál byste si v Edenu s Anderlechtem?

Doufám, že se tu nepotkáme v nějakém předkole. Nedovedl bych si představit, že bychom se zde prali o Ligu mistrů. Ve skupině bych si tu zahrál moc rád. Bylo by krásné, kdybych sem přijel, hráli bychom poslední zápas a oba postoupili ze skupiny do další fáze, to by bylo nádherné.

Nakazil jste Jana Poláka s Danielem Zítkou tím vaším držením palců?

No určitě. S Danem jsem na pokoji. Na internetu jsem byli vždycky, když Slavia hrála. On říkal, že mu bude patřit troška titulu, za ty nervy, co prožíval. Když hrála Slavia v Olomouci, tak mně volal, že už to vypadá dobře.

Anderlecht za sebou má ale také vydařenou sezónu...

Měli jsme obrovskou ztrátu na pohárové příčky, na Bruggy jsme ztráceli 13 bodů. Když jsem tam přišel, tak se mluvilo o tom, abychom se do Evropy dostali alespoň přes Belgický pohár. To, že se nám to podařilo z druhého místa, byl takový malý zázrak.

Jaké bylo finále poháru?

Když jsem koukal na české, kde bylo 2000 diváků a v neděli bylo v Belgii 50 000, tak je to něco úplně jiného. Byla fantastická atmosféra a my jsme to završili vítězstvím.

Jak hodnotíte vaše dosavadní působení v Belgii?

Sezónu musím hodnotit kladně, prosadil jsem se do základní sestavy a odehrál jsem prakticky celý půlrok. Vstřelil jsem i nějaké góly, takže spokojenost.

Co oslavy, není jich teď moc?

To ano, teď se to nahrnulo, tento rok jsem si užil.

Většina hráčů teď bude odpočívat, ale vás dovolená vzhledem k reprezentačním povinnostem ještě nečeká...

Tohle je příjemné zpestření. Jsem moc rád, že jsem tu pozvánku dostal. My tři co jsme v nominaci reprezentace budeme mít před přípravou na novou sezónu volno tři neděle.

Reklama

Související témata: