Hlavní obsah

Slovenská vláda vyhlásila válku výtržníkům na stadiónech

BRATISLAVA

Výtržníky na slovenských stadionech mají odhalit kamery. Vláda premiéra Roberta Fica nařídila instalování kamerového systému na fotbalových a hokejových stadiónech s kapacitou nad 2000 lidí do října 2009. Záznamy z kamer využije policie v případě, že na utkání dojde k násilí nebo bitce mezi chuligány. Na splnění této povinnosti mají dohlížet města a obce.

Článek

"Je to směšné, vždyť naprostou většinu stadiónů vlastní právě města a obce. Takže budou kontrolovat sami sebe," uvedl mluvčí fotbalového klubu Spartak Trnava Marián Galbavý. Na stadiónu Spartaku už kamerový systém mají a na základě záznamů usvědčili pět výtržníků. Byli odsouzeni k podmíněným trestům a k zákazu vstupu na fotbal v průběhu půl roku.

Místopředseda Sdružení měst a obcí Slovenska Jozef Turčány tvrdí, že pokud od vlády dostanou peníze, samospráva zákon dodrží a kamerový systém na stadiónech instaluje. Technický ředitel Slovanu Bratislava Zdeno Roman konstatoval, že do roku 2011 by kamerový systém stejně museli namontovat. "Bude to podmínka startu v nejvyšší soutěži," uvedl.

Zákon rovněž zakazuje fanouškům zakrývat si tvář, aby byla usnadněna jejich identifikace. Nebudou vpuštěni na zápas pokud jsou pod vlivem alkoholu nebo drog. Za porušení těchto nařízení hrozí na místě pokuta ve výši pět až deset tisíc slovenských korun. Pokud organizátor nezajistí bezpečnost diváků na sportovním klání, hrozí mu pokuta až 50 tisíc korun.

Slovenská vláda přistoupila k těmto opatřením pro narůstající násilí na stadiónech. Pokud zákon schválí parlament, bude platit od října 2008. Povinnost instalovat na stadiónech kamerový systém bude platit od října 2009.

Reklama

Související témata: