Hlavní obsah

V Bělorusku pokračuje nejen liga, ale i soud s fotbalisty zapletenými do prodaných zápasů. I s Gorbačovem

Minsk/Praha

Schizofrenní situace... Evropské televizní společnosti se předhání v nabídkách, aby v časech koronavirové pandemie mohly přenášet zápas běloruské fotbalové ligy, která jako jediná na starém kontinentu dál pokračuje. Sázkové kanceláře zařazují běloruský šampionát do svých nabídek a vypisují kurzy na jednotlivé zápasy. Přitom v hlavním městě Minsku probíhá právě v těchto dnech soudní proces s 35 hráči, kteří měli za úplatky ovlivňovat zápasy I. a II. běloruské ligy.

Foto: Sport.cz

V Minsku probíhá soudní proces s fotbalisty obviněnými z manipulace s výsledky soutěžních zápasů

Článek

Vyšetřování se táhne už od ledna, nyní se však dostala korupce v běloruském fotbale do soudní síně. Postupně jsou vyslýcháni jednotliví aktéři, kteří v tamní Premier League a I. divizi ovlivňovali výsledky soutěžních utkání tak, jak si přály sázkařské gangy. Celkem by mělo vypovídat 35 fotbalistů, kteří si podle vznesené obžaloby měli přijít na 82 500 dolarů a 6300 eur.

Jsou mezi nimi nejen Bělorusové, ale i ruští legionáři, kteří působili nebo působí v tamní Premier League. Jednou z hlavních postav je ruský obránce Dmitrij Ajdov, který ještě jako hráč FK Gomel ovlivnil před dvěma lety výsledky minimálně dvou zápasů. Zařídil prohry svého týmu s BATE Borisov 0:3 a Dinamem Brest 0:6 a za to zinkasoval od bývalého fotbalisty Viktora Borovického v prvním případě odměnu 12 tisíc dolarů, v druhém pak 10 tisíc dolarů.

Foto: Sport.cz

V Minsku probíhá soudní proces s fotbalisty obviněnými z manipulace s výsledky soutěžních zápasů.

Před soudem už vypovídal i šestatřicetiletý Michail Gorbačov, který v minulosti hrával za bývalého běloruského mistra Bělšinu Babrujsk i třeba Naftan Navapolack. I on je jednou z velkých lapených ryb.

Přiznal, že ještě jako fotbalista Naftanu zlákal i čtyři spoluhráče, aby mu s výsledkem utkání proti Dinamu Minsk pomohli.

„Setkali jsme se poblíž vesnice Baranovo. Byl tam Vitalij Lanko, který v té době hrál za Torpedo Žodzina, a další tři Rusové, kteří přijeli v autech s ruskými poznávacími značkami. Nabídli nám sedm tisíc dolarů a mohli jsme se přitom rozhodnout, zda se domluvíme na konečném výsledku celého zápasu, nebo stavu po prvním poločase. Vzali jsme si čas na rozmyšlenou a až v den utkání jsme jim oznámili, že nabídku bereme. Rozhodlo to, že v klubu jsme nedostali už čtyři měsíce plat," vypověděl Gorbačov.

Foto: Sport.cz

V běloruském Minsku probíhá soudní proces s fotbalisty, kteří za úplatu ovlivňovali výsledky soutěžních zápasů.

Vitalij Lanko, který hrával i za běloruskou reprezentaci a fotbalem si vydělával i na Ukrajině, v Rusku a Kazachstánu, byl prvním hráčem, kterého hlavní ředitelství pro boj proti organizovanému zločinu a korupci spadající pod běloruské ministerstvo vnitra zadrželo. Postupně následovali další hráči, mezi nimi Zachar Volkov z Bate Borisov, který se rozhodl jako první s vyšetřovateli spolupracovat a rozplést celou síť lidí zapletených do uplacených zápasů.

Zpravodajovi portálu Tribuna.com Volkov ve středu při odchodu ze soudní síně přiznal, že právě od Gorbačova dostal 1450 dolarů za ovlivnění výsledku zápasu svého Naftanu.

Soudní líčení v Minsku bude pokračovat i v dalších dnech. Vychází totiž najevo, že k ovlivňování výsledků ve prospěch sázkařských gangů docházelo nejen ve fotbale, ale třeba i ve volejbale.

Reklama

Související témata: