Hlavní obsah

Další tradiční slovenský klub končí. Petržalka hrála i Ligu mistrů, teď rozpustila hráčský kádr

Bratislava/Praha

Další slovenský fotbalový klub je na dně. Momentálně sice druholigový, ale i tak patřil bratislavský FC Petržalka k tradičním klubům v zemi východních sousedů. Po rozdělení republiky prošel různými peripetiemi, ale v roce 2004 nově ustavený FC navazoval na historii klubu založeného už v roce 1898 pod názvem Pozsonyi Torna Egyesület. Teď rozpustil hráčský kádr a fotbalisté jsou bez angažmá.

Foto: Sport.cz

Slovenský stoper Ján Ďurica hrával i za pražskou Duklu.

Článek

Nejdřív sedminásobný slovenský mistr Žilina, teď Petržalka, která má na kontě dva tituly v Corgoň lize a dvě vítězství ve Slovenském poháru.

Už odchod asistenta trenéra Jána Ďurici signalizoval, že se v době koronavirové pandemie v Petržalce ekonomické a finanční problémy kumulují. Bývalý slovenský reprezentant, který startoval na světovém šampionátu v roce 2010 i na mistrovství Evropy ve Francii o šest let později a jenž na sklonku kariéry hrál za pražskou Duklu, skončil v klubu sám už začátkem března.

Nyní došlo na hráče, neboť celý kádr byl rozpuštěný. Slovenský Šport dokonce dodává, že hráči nemají sebemenší možnost se jakkoli bránit. V klubu totiž neměl nikdo z nich podepsanou smlouvu. Dokonce ani amatérskou. Angažmá hráčů bylo založeno jen na ústní dohodě.

Přitom v sezoně 2005/06 hrála Petržalka skupinovou fázi Ligy mistrů. Dva roky poté však klub opustil majitel a mecenáš Ivan Kmotrik, který odešel do konkurenčního Slovanu a Petržalka se znovu dostala do finančních těžkostí. Na čas je zažehnal dr. Jozef Vengloš mladší, ale zanedlouho se v nich nořil zase.

Klub putoval z jednoho bratislavského hřiště na druhé až konečně naše nový domov znovu na pravé straně Dunaje na novém stadionu a vrátil se alespoň do II. ligy.

V ní před přerušením soutěže figuroval na 14. sestupové příčce. Sestupu se však obávat nemusí, neboť nižší fotbalové soutěže na Slovensku byly ukončeny, výsledky anulovány, takže nikdo nebude postupovat ani sestupovat.

Petržalka tak může ve II. slovenské lize pokračovat. I když nejspíš jen s dorostenci.

„Vedla nás k tomu současná epidemiologická situace a její ekonomický dopad na fungování klubu," vysvětluje vedení Petržalky na svých stránkách, že jedině tak mohlo zachránit zdroje nezbytné pro další existenci klubu.

Co bude dál?

Zároveň dodal, že kdyby snad přece jen přerušený ročník druhé ligy začal a hráči by měli zájem v Petržalce pokračovat, nic by jim v tom nebránilo.

Pokud ale k restartu soutěží nedojde, budou v Petržalce dál fungovat mládežnické celky. Budoucnost prvního mužstva je však nejistá. „Budeme ji řešit až po skončení současné celospolečenské krize," přiznává vedení Petržalky.

Reklama

Související témata: