Hlavní obsah

Koller po premiéře v ruské lize: Potřebuji čas, abych dával góly

JAROSLAVL/PRAHA

Střelecky se neprosadil, gól ve svém premiérovém vystoupení v ruské lize nevstřelil, takže po bezgólové remíze Křídel sovětů na hřišti Jaroslavli český kanonýr Jan Koller žádal: „Potřebuji čas, abych byl pro Samaru přínosem a branky dával.“ Jeho nový trenér Leonid Sluckij mluvil před ruskými novináři ve stejném duchu: „Kollerovi uzpůsobujeme naši hru a je samozřejmé, že napoprvé to nevycházelo optimálně. My i Jan potřebujeme čas, dopřejte nám ho.“

Článek

Po vyřízení transfer karty, všech potřebných papírů a naplnění sedmidenní karanténní lhůty (Kollerův manažer Pavel Paska pro Sport.cz: „Právě ta bránila tomu, aby nastoupil už v prvním zápase na domácím hřišti!“) mohl český kanonýr Jan Koller v sobotním ligovém duelu ruské ligy na trávníku Jaroslavli konečně v dresu Křídel sovětů vyrukovat.

Samara útočí na rekord

K výhře však svému novému týmu nepomohl, takže jeho Samara útočí na rekord ruské ligy – už v pátém zápase po sobě remizovala a je blízko tomu, aby se vyrovnala moskevskému Dinamu, jež před deseti lety remizovalo sedmkrát v řadě.

„Mohli jsme vyhrát, ale pro nás je pozitivní i to, že jsme neprohráli. Do přestávky jsme hru kontrolovali a skóre jsme otevřít mohli, i když to nebyl zápas o spoustě gólových šancí,“ glosoval duel, v němž oba čeští legionáři Jan Koller a Jiří Jarošík odehráli celých 90 minut, trenér Samary Leonid Sluckij, jenž si posteskl na přílišnou protivníkovu tvrdost v osobních soubojích.

„Jaroslavl hrála doma, takže je to logické,“ uznal na tiskové konferenci po utkání, v němž jeho svěřenec, 37 letý Andrej Tichonov odehrál 330. zápas v ruské lize, čímž se dostal na čtvrté místo historických tabulek. Těm vévodí Valerij Jesipov s 390 starty v lize.

Trenér: Jan potřebuje čas, my také

Pozornost se pochopitelně upínala na hvězdnou akvizici Samary – českého obra Jana Kollera. „Hrál první utkání, takže potřebuje čas. My ale také. Chceme samozřejmě využívat Janových mimořádných antropometrických předností a jeho fyziognomie. Pokoušeli jsme se o to, ale ne vždy to vycházelo,“ hodnotil první Kollerovo vystoupení kouč Leonid Sluckij.

I český legionář žádal o trpělivost. „Nemohu být až tak úplně spokojený, protože útočník je na hřišti od toho, aby dal gól, což se mně nepovedlo,“ svěřoval se Koller ruským novinářům, kteří byli pochopitelně náramně zvědaví na jeho výkon i první dojmy z ruské ligy. A tím si okamžitě získal jejich sympatie. Zvláště když přidal své typické hodnocení. „Ale jinak mé první vystoupení snad docela ušlo.“

Koller, stejně jako trenér Sluckij, hodnotil duel v Jaroslavli jako zápas dvou rozdílných poločasů. „V tom prvním jsme měli územní převahu, a i když jste moc gólových šanci neviděli, skóre jsme otevřít mohli,“ byl i český útočník spokojenější s hrou Křídel sovětů v první půli, neboť po změně stran domácí viditelně přidali a měli blíže ke skórování.

Koller: Musím si zvyknout na ligu,trenéra i úkoly

A Kollerovy pocity z premiéry v ruské lize? „ Stejně jako každý hráč, potřebuji i já čas, abych si zvykl na novou ligu, trenéra, mužstvo a úkoly, které budu na hřišti mít. Nemyslím, že by se proces adaptace příliš natahoval. Mohu být pro Samaru přínosem a góly dávat budu. Už v příštích zápasech,“ shrnoval své první dojmy z nové štace Jan Koller, pro něhož je Rusko po účinkování v Belgii, Německu a Francii čtvrtou zahraniční zkušeností.

Příští zápas čeká Kollerovu Samaru, která je v tabulce osmá, na hřišti šestého Spartaku Nalčik.

Reklama

Související témata: