Hlavní obsah

Kováč: Potřebuji změnu, chci o stupeň výš a liga mistrů světa je můj sen

Český obránce či záložník Radoslav Kováč je hlavním námětem intenzívních jednání mezi Spartakem Moskva a Sampdorií Janov, která by ráda osmadvacetiletého hráče získala do svých řad. Čtyřiadvacetinásobný reprezentant je z možnosti působení v Itálii nadšený.

Článek

Radku, jak pokročila jednání mezi Spartakem a Sampdorií?

Já jsem se zástupci italského týmu domluvený na všem. Teď je to jen otázkou dohody mezi kluby. V jednání je varianta hostování na rok s následnou opcí na přestup. Snad už se dolaďují jen detaily a vše je na spadnutí.

Budete zklamaný, pokud se kluby nedomluví?

Jsem ve Spartaku spokojený, ale po třech a půl letech potřebuji změnu. Rusko má kvalitní soutěž, ale chci se posunout zase o stupeň výš. A italská liga tuto možnost určitě garantuje. Jde o ligu mistrů světa, což je pro mě velký sen.

V minulosti jste se nedomluvil třeba s Interem Milán. Proč teď tolik věříte nabídce ze Sampdorie?

Protože mě chce její trenér. A je mi jasné, že bych měl ve srovnání s Interem rozhodně větší šanci nastupovat pravidelně. Pokud se kluby domluví na ročním hostování, budu mít dostatečný čas ukázat, že jsem pro tým přínosem.

Konzultoval jste možnost přestupu s některým z reprezentačních spoluhráčů působících v Itálii?

Ano. Marek Jankulovski, který hraje v AC Milán, mi Sampdorii doporučil. Ještě jsem to probíral s Davidem Rozehnalem hrajícím za Lazio a rovněž on mi Janov schválil. Pokoušel jsem se neúspěšně spojit i se svým velkým kamarádem Tomášem Ujfalušim, který byl dlouho ve Florencii, jenže je v Mexiku na soustředění s madridským Atlétikem.

Existuje nějaký termín, do kdy musí být vše vyřešené?

No, já mám přípravu za sebou a v Itálii je teprve na začátku. Nerad bych to absolvoval dvakrát (směje se)... Samozřejmě že období nejistoty není příjemné. V okamžiku, kdy se kluby domluví, budu připraven naskočit do kádru Sampdorie, ať půjde o nabírání fyzičky, nebo už o herní kemp.

Už studujete italštinu?

Zatím ne. Ale popral bych se s tím a přítelkyně Klára rovněž. Oba jsme z možnosti přesunu do Itálie nadšení. Je to země modelingu, což je pro Klárku jako modelku skvělé.

Zatím jste ještě stále hráčem Spartaku a tomu se poslední zápas nevydařil. Prohráli jste vysoko 1:5 s CSKA Moskva. Jakou odezvu měl tenhle debakl v městském derby?

V novinách se ten zápas hodně rozebíral. Dostali jsme pořádnou čočku. A v neděli před tréninkem proběhla také dost dramatická čistka v kádru. Titov, který je tady legendou a v klubu prožil patnáct let, byl přeřazen do rezervního týmu. S ním ještě Mozart a Kaliničenko. Další dvě hvězdy. Nic příjemného.

To jste museli klubové vedení pořádně namíchnout...

Přišlo pětašedesát tisíc lidí, z toho bylo padesát tisíc našich fanoušků. Ale odehráli jsme nejhorší zápas za dobu mého působení v Rusku. Byli jsme špatní všichni. Soupeř nás přehrával od první minuty. Nemyslím si, že nejsme fyzicky připravení, jak se píše. Vždyť i teď v sezóně trénujeme dvakrát týdně dvoufázově. Spíš nám chybí lehkost. Od začátku jsme na hřišti se sklopenou hlavou. Není to snadné období...

Reklama

Související témata: