Hlavní obsah

Magera: Život v Rumunsku vůbec není strašný

Jan KrůtaSport.czPrávo

Na své první zahraniční angažmá zamířil ostravský útočník Lukáš Magera do rumunského Temešváru. Do šestého týmu loňského ročníku tamní ligy si ho přivedl český kouč Dušan Uhrin mladší. "Trenér tady má velké slovo, co řekne, to platí," řekl vytáhlý útočník. V týmu plném legionářů se mu líbí, stejně jako v samotné zemi.

Článek

Jak jste se stihl po přestupu z Baníku Ostrava aklimatizovat na rumunský fotbal?

Musím to zaklepat, všechno je bez problémů. Po fotbalové stránce mi stačily dva tréninky, abych do týmu zapadl. A fotbal si tady opravdu užívám.

Politehnika si od vás jako útočníka slibuje hlavně góly, kolik jste jich v přípravě dal?

Zatím jen dva, ale uklidňuji se tím, že je to příprava. Snad mi to tam pořádně začne padat v lize.

Jak se mužstvu daří?

Co jsem tady, prohráli jsme jen jeden zápas z deseti. Nedostáváme moc gólů, kvalita týmu je vysoká. A já mám radost, že jsem jeho součástí.

Kolik je v týmu legionářů?

Spousta… Portugalci, Brazilec, Slovinec, Srb, Rus, Parks z Kostariky, který hrál v Liberci, a v neposlední řadě moji slovenští kamarádi Miloš Brezinský a Balász Borbely. K tomu Rumuni v čele s kapitánem Alexou, který je největší hvězdou týmu.

Funguje česko-slovenská kolonie dobře?

Bez Slováků by to bylo těžší. Jsem rád, že tady jsou, mám se s kým pobavit, zajít na večeři. Dokonce už mi mezi sebou udělali místo v šatně. S Parksem zase bydlím při soustředěních na pokoji. On umí pár českých slovíček, takže se domluvíme. Někdy i s pomocí rukou a nohou...

Jak se vám trénuje pod Dušanem Uhrinem mladším?

Líbí se mi fotbal, jaký vyznává. V Rumunsku je spousta týmů technicky dobře vybavena, ale chybí taktická stránka. To se trenér snaží hráčům vtloukat do hlavy. Je komunikativní a nedělá žádné rozdíly. Stejnou pozici mají všichni hráči a je jedno, z jaké země jsou. Trenér komunikuje hlavně v angličtině a k ruce stále má překladatele do rumunštiny.

Je kouč stejně přísný a náročný, jako když trénoval v Česku?

Dostáváme hodně zabrat, bylo toho dost. Trenér tady má velké slovo, co řekne, to platí. Je hodně oblíbený u vedení, protože ve své první sezóně skončil s týmem na šestém místě.

Zamlouvá se vám život v Rumunsku?

Všechno je bez problémů. Obavy, které jsem měl, se po příjezdu rozplynuly. Hodně lidí mě od Rumunska zrazovalo, ale život je tady v pohodě. Zatím bydlím v hotelu, protože jsme byli v Rakousku na soustředění, ale měl bych dostat byt. Viděl jsem byty slovenských kamarádů a opravdu se nemám čeho bát. Žít v Rumunsku rozhodně není nic strašného.

Reklama

Související témata: