Hlavní obsah

Neapol mě neláká, reaguje legionář Radek Šírl na zájem Italů

Zdeněk PavlisSport.cz

Sám je zájmem Italů zaskočený, protože český fotbalový legionář ve službách ruského Petrohradu Radek Šírl ví zatím jen z doslechu, že by ho chtěla Neapol angažovat a jeho Zenitu nabízí za přestup čtyři milióny eur. Petrohradu s plynárenským gigantem Gazpromem za zády se to zdá málo, to se ví. „Sám jsem překvapený, protože se mnou ani s manažerem nikdo nejednal,“ přiznal český reprezentant Radek Šírl pro Sport.cz.

Článek

Takže vy skutečně nemáte ani potuchy, že o vás Neapol stojí a za přestup nabízí docela solidní peníze?

Sám jsem překvapený, i když ruští novináři už volali a vyptávali se, jak bych se na odchod pod Vesuv tvářil. Ale ani se mnou, ani s mým manažerem doopravdy nikdo nemluvil. Je asi lepší, že se Neapol obrátila přímo na vedení Zenitu, alespoň jde všechno mimo mě.

Myslíte, že vás klub uvolní a do Neapole prodá? Vždyť po triumfu v Poháru UEFA vedení Zenitu prohlásilo, že se žádný výprodej konat nebude!

Klubová politika se v tomto směru nijak nezměnila, takže pochybuji. Upřímně řečeno - se sponzorem Gazpromem za zády Zenit peníze z přestupů nepotřebuje a naopak hlásá, že před novým ročníkem Champions League bude nakupovat a posilovat. Příchod francouzského stopera Sébastiena Puygreniera z Nancy, jenž dal přednost Petrohradu před St. Etienne, dokládá, že to trenér Advocaat i vedení Zenitu myslí smrtelně vážně.

Jenže největší hvězda vašeho týmu Andrej Aršavin už je jednou nohou v anglickém Tottenhamu, který za něho nabízí 19 miliónů liber, což  představuje v přepočtu na českou měnu 576 miliónů korun. To s vašimi slovy nekoresponduje.

Andrej ale odchází jen proto, že po evropském šampionátu dal jasně najevo, že v Zenitu už pokračovat nechce a je pevně rozhodnutý z Petrohradu odejít, neboť potřebuje novou fotbalovou motivaci. Zatím s námi trénuje i hraje, ale před startem nového ročníku Premier League se na ostrovech v dresu Tottenhamu objeví. Vedení už mu souhlas dalo.

Vy novou motivaci nepotřebujete? Vždyť v Petrohradě hrajete už šest dlouhých let!

Ale já ji mám. Čeká nás Liga mistrů, což je soutěž, o které se mně před příchodem do Zenitu ani nesnilo.

Ono se vám před transferem do Ruska asi nesnilo o spoustě dalších věcí...

To přiznávám. Když nás trenér Petržela do Zenitu přivedl, začalo se mužstvo teprve postupně budovat, což trvalo tři roky. Pak ale do klubu vstoupil jako sponzor zmiňovaný plynárenský gigant Gazprom, na trenérskou lavičku usedl nizozemský kouč Dick Advocaat a nastal obrovský rozmach Zenitu. Jen málokterému fotbalistovi se asi povede vyhrát ruskou ligu a Pohár UEFA, což se mně v Petrohradě poštěstilo.

Čímž naznačujete, že vás Neapol zase až tak moc neláká...

Zájem mě těší, ale já jsem člověk, který si na jiném místě těžko zvyká. A navíc - v Petrohradu mně vlastně nic neschází. Za uplynulých pět let se město ohromně změnilo k lepšímu, takže se tady žije dobře.

A navíc se vám i fotbalově daří, neboť nastupujete pravidelně a se Zenitem zase stoupáte v ruské lize k výšinám.

Teď bylo hodně důležité, že jsme čtyřboj s moskevskými kluby zakončili výhrou 2:1 nad SK Moskva. Moc se nám sice nedařilo, protože jsme protivníka trochu podcenili, ale nakonec jsme deset minut před koncem vítězný gól přece jen dali, takže  jsme se v tabulce opět posunuli výš a něco z bodového manka umazali. Navíc nám hodně nahrály výsledky ostatních zápasů a ztráty klubů, které jsou v tabulce před námi. Hlavně vedoucí Kazaně, která už pošesté v řadě remizovala.

Takže naděje na proklamovanou obhajobu titulu v Petrohradě ještě žije?

Samozřejmě, vždyť v ruské lize je odehráno pouze šestnáct kol ze třiceti. Na první Kazaň sice ztrácíme sedm bodů, ale máme o zápas méně a navíc v příštím kole hrajeme na její půdě. Když vyhrajeme, budeme ji mít na dohled a boj začne nanovo, neboť v dalších dvou střetnutích hostíme ligové nováčky, kteří se topí u dna tabulky, takže bude naší povinností je porazit. Mezitím ale ještě musíme zvládnout zápas Ruského poháru s Novosibirskem, takže program je hodně nabitý. I proto nemám čas nad zájmem italské Neapoli vůbec přemýšlet.

Reklama

Související témata: