Hlavní obsah

Jarabinský se po návratu z Číny zase upsal Turkům

PRAHA

Doma dlouho nevydržel. Po půldruhém roce v čínských službách míří fotbalový trenér Jozef Jarabinský zase do Turecka. Po štacích v Genclerbirligi, Akaragücü, Samsunsporu a Göztepe se vrací do klubu, kde před deseti lety působil - Antalyasporu. „Je to ale hektika, protože do startu turecké ligy zbývá jen týden,“ svěřoval se od Bosporu Jarabinský pro Sport.cz.

Foto: Baník Ostrava

Trenér Jozef Jarabinský

Článek

Turci ho lákali hned po návratu z čínské anabáze. „Nechtěl jsem ale nic uspěchat,“ vykládal Jarabinský, proč si bral tolik času na rozmyšlenou, i když během léta do země půlměsíce několikrát odletěl a s generalitou klubu jednal.

Čína obrovskou zkušeností

Osmnáct měsíců prožitých ve službách čínského ligového klubu Tchien-tin bylo pro Jarabinského velkou trenérskou zkušeností.

„V čínském fotbale se točí velké peníze, takže není problém, aby hlavně kluby ze Šanghaje zaplatily za zahraniční posilu dva milióny dolarů. Bez cizinců to totiž v tamní lize, která se hraje profesionálně teprve deset let, absolutně nejde, i když mladých, nadaných hráčů je tam neuvěřitelné množství, bez zahraničních trenérů tuplem ne,“ vzpomíná Jarabinský na půldruhého roku trvající působení v čínském fotbale.

Liga měla k regulérnosti daleko

Angažmá v klubu Tchien-tin ukončil Jarabinský předčasně, i když v první sezóně skončil s mužstvem šestý a po čtyřech kolech nového ligového ročníku figuroval jeho tým na páté příčce.

„Po první sezóně už jsem se do Číny vracet nechtěl, ale umluvili mě. Slibovali změny, ale k žádným nedošlo. Všechno měl na povel bafuňář, který fotbalu absolutně nerozuměl, takže nemělo smysl  pokračovat,“ vysvětluje Jarabinský, proč předčasně skončil.

„Navíc i o přístupu některých svých svěřenců v klíčových zápasech jsem věděl své,“ naznačuje, že i čínská liga měla a má k regulérnosti hodně daleko. „V českém fotbale se aféra provalila, v Číně se ale člověk dostává k informacím těžko. Indicie ale vypovídaly o mnohém.“

Návrat po deseti letech

Turecký fotbal zná Jarabinský dokonale, v klubu Antalyaspor před deseti lety dokonce působil. „Vracím se proto do známého prostředí. Klub se po druholigovém intermezzu vrátil mezi elitu a prvním úkolem bude samozřejmě záchrana v nejvyšší soutěži,“ hlásil Jarabinský pro Sport.cz od Bosporu, kde podepsal smlouvu na dva roky. „O asistentech i doplnění kádru teprve jednáme. Času moc není, protože liga začíná o víkendu a my hned na úvod hrajeme s Besiktasem,“ dodával.

Reklama

Související témata: