Hlavní obsah

Fotbalista Baroš se upsal na tři roky Galatasarayi Istanbul

ISTANBUL/PRAHA

Fotbalista Milan Baroš mění dres a z francouzského Olympique Lyon míří do Galatasaraye Istanbul. S týmem tureckého mistra podepsal reprezentační útočník tříletou smlouvu. Podle agentury EFE zaplatí Galatasaray za Baroše sedm miliónů eur (asi 171 miliónů korun).

Článek

Před půldruhým rokem jej Lyon z Aston Villy získal výměnou za dalšího útočníka Johna Carewa bez další náhrady. V Galatasarayi by si měl hráč přijít ročně na dva milióny eur (49 miliónů korun).

Nejlépe placený český fotbalista Petr Čech si podle nové smlouvy v Chelsea vydělá za sezónu pro srovnání téměř třikrát tolik.

Baroš s francouzským velkoklubem získal dva tituly, výraznou stopu v něm však nezanechal. Jarní část minulé sezony strávil na hostování v Portsmouthu, kde se sice ani jednou gólově neprosadil, ale byl u vítězství v Anglickém poháru.

Nejlepší střelec mistrovství Evropy z roku 2004 opustil Lyon kvůli nabité konkurenci, v níž se neprosadil. Nový kouč reprezentace Petr Rada v minulých dnech naznačil, že po Barošovi chce, aby si našel klub, kde bude pravidelně hrát, jinak může být jeho pozice v národním týmu ohrožena.

Naposledy vstřelil branku loni v prosinci

Rada proto Barošův přesun vítá. "Beru to pozitivně, protože v Lyonu pro něj ta situace už asi nebyla přijatelná. Zvolil přestup jinam a podle mě je to cesta dopředu. Když bude pravidelně hrát, tak to bude pro něj a samozřejmě také celý národní tým jenom dobře. Chci věřit, že tomu tak bude," řekl v pondělí Rada.

Barošův příchod do tureckého klub provázejí velká očekávání, i když rodák z Vigantic v ligové soutěži naposledy vstřelil branku loni v prosinci za Lyon. "Přivést hráče takového formátu do Turecka je velká událost a úspěch pro Galatasaray. Pro nás je to pokračování v trendu, s kterým jsme začali," řekl člen vedení klubu Haldun Üstünel na adresu Baroše, který se trefil minulou středu v reprezentační přípravě v Anglii.

Pro Baroše to byla první branka v národním týmu od loňského března. "Je důležité, že Milan jde do klubu, kde ho opravdu chtějí. Navíc je tam německý trenér, což by pro Milana také mělo být dobré," připomněl Rada, že v Galatasarayi od nové sezóny trénuje Michael Skibbe, někdejší kouč Dortmundu a Leverkusenu a také bývalý asistent Rudiho Völlera u německé reprezentace.

V neděli by si mohl odbýt premiéru

Baroš bude novým spoluhráčům ve středu držet palce, aby zvládli odvetu třetího předkola Ligy mistrů proti Steaue Bukurešť a postoupili do hlavní soutěže. Po remíze 2:2 v Istanbulu má ale partii lépe rozehranou před domácí odvetou rumunský celek. V klubu se český útočník poprvé objeví ve čtvrtek a v neděli by si mohl odbýt premiéru v ligovém utkání v Kayserisporu.

I v Turecku bude mít Baroš hodně práce, aby se dostal do sestavy. V útoku nastupuje Australan Harry Kewell, velká letní posila, který se s českým útočníkem potkal už při společném působení v Liverpoolu. O branky se v Galatasarayi stará také konžský střelec Shabani Nonda či turečtí reprezentanti Ümit Karan se Semihem Sentürkem.

O letošních ambicích klubu, který vyznává červenožluté barvy, napovídá i nedávný příchod portugalského reprezentačního obránce Fernanda Meiry ze Stuttgartu. Hvězdami jsou také italský gólman Morgan de Sanctis a brazilský záložník Lincoln. V týmu působí hned sedm tureckých reprezentantů.

V minulosti si za Galatasaray zahráli Pavel Horváth s Markem Heinzem. Baroš se v Istanbulu sejde s dalšími českými reprezentanty Tomášem Zápotočným a Tomášem Sivokem, kteří v létě přestoupili z italského Udine do konkurenčního Besiktase.

Reklama

Související témata: