Hlavní obsah

Baroš věří, že mu přestup do Galatasaraye pomůže i v reprezentaci

PRAHA

Vidina upevnění pozice v reprezentaci výrazně přispěla k přestupu útočníka Milana Baroše z Lyonu do Galatasaraye Istanbul. Český fotbalista si vyzkouší páté zahraniční angažmá a věří, že v Turecku opráší zašlou slávu střelce, který před čtyřmi lety získal korunu pro nejlepšího kanonýra mistrovství Evropy. Šestadvacetiletý hráč si pochvaluje, že uzavřel nejlepší smlouvu v kariéře.

Článek

Za tým úřadujících tureckých šampiónů by rád nastoupil už v nedělním ligovém duelu v Kayserisporu. Baroš si nepřipouští, že by pro něj mohl být přestup do Galatasaraye špatným krokem, i když čeští hráči nemají s tureckou ligou nejlepší zkušenosti.

"Jsem nesmírně šťastný, že se to podařilo. Musím samozřejmě zabojovat o základní sestavu, ale chce mě trenér Michael Skibbe, mám šanci pravidelně hrát a tím se vyjasnila moje pozice v reprezentaci," uvedl Baroš na internetových stránkách společnosti ISM, která jej zastupuje.

Baroš tušil, že setrvání v Lyonu by mohlo jeho postavení v národním týmu dál zhoršovat. V mužstvu francouzského mistra mnoho příležitostí nedostával, což se nelíbilo ani novému trenérovi národního týmu Petru Radovi.

Ten s Barošem v minulém týdnu před přípravným utkáním s Anglií také o jeho pozici v Lyonu debatoval. "Dal mi férovou podmínku, že musím hrát nějakou kvalitní soutěž, aby mě mohl nominovat podle výkonů. V Lyonu jsem byl v situaci, která se musela řešit jedině přestupem," uvedl Baroš. Proto se začal poohlížet po novém angažmá a nabídka Galatasaraye jej upoutala.

Podle Pasky je angažmá v Turecku dobrou volbou

Debata o přestupu se v pondělí hodně protáhla. "Sešli jsme se v Lyonu s viceprezidentem Galatasaraye panem Haldunem Üstünelem a jednali jsme od pěti hodin odpoledne do dvou do rána. Přes některé komplikace, které vyplynuly z postoje Lyonu, jsme došli ke korektní dohodě," uvedl Barošův manažer Pavel Paska. Podle něj je angažmá v Turecku dobrou volbou. "Jsem nesmírně rád, že se Milanova situace změní a jako špičkový hráč dostane příležitost k dalšímu výkonnostnímu růstu. Turecká liga je velmi kvalitní," prohlásil Paska.

Baroš si může pochvalovat i podmínky, které mu tříletá smlouva zajišťuje. Podle španělské agentury EFE si ročně vydělá dva milióny eur (asi 49 miliónů korun). "Řekl bych, že kontrakt s Galatasarayem je vzhledem k podmínkám, které jsme dojednali, nejlepší smlouvou mé kariéry. Pečlivě jsem všechno zvažoval," uvedl Baroš. O tom, jestli má do Galatasaraye odejít, hovořil i s další letní posilou Harrym Kewellem, s nímž působil v Liverpoolu, a také portugalským obráncem Fernandem Meirou, soupeřem z nedávného Eura, který do Istanbulu přestoupil nedávno ze Stuttgartu.

Baroš má do nového angažmá zjevnou chuť. Ve čtvrtek poprvé předstoupí před nové spoluhráče a v neděli už chce nastoupit k prvnímu ligovému duelu v červeno-žlutém dresu. V něm si touží zahrát i Ligu mistrů, ale Galatasaray ve třetím předkole se Steauou Bukurešť v prvním utkání doma remizoval 2:2, což před středeční odvetou v Rumunsku není příliš dobrá výchozí pozice.

Reklama

Související témata: