Hlavní obsah

Necid: Teď už si věřím, proto jsem se upsal na pět let

Věří si, proto největší slávistický fotbalový talent Tomáš Necid neváhal a upsal se CSKA Moskva na dlouhých pět let. A za peníze, které z něho dělají po Poborském druhého nejdražšího hráče ve slavistické historii, neboť suma za přestup se pohybuje kolem sto miliónů korun. Přitom smlouva o transferu devatenáctiletého Necida do Ruska obsahuje klauzuli, že až do konce roku zůstane v Čechách a bude dál hrát za Slavii.

Článek

Už jednou před vámi nabídka na přestup do Ruska ležela, vy jste ji však odmítl. To vás podmínky nabízené CSKA Moskva tentokrát tak oslnily?

Hlavně mě přesvědčila naprosto konkrétní nabídka, kterou jsem dostal. A také víra v sebe sama, protože už mám přece jen něco za sebou. V české reprezentaci, na evropském šampionátu devatenáctek, ale i ve Slavii. Tentokrát se odchodu do ciziny nebojím, jako před časem, protože jsem přesvědčen, že se v CSKA Moskva prosadím.

To byl váš vrstevník Luboš Kalouda také a v CSKA Moskva odehrál od března nakonec v základní sestavě jen jeden ligový zápas. Ptal jste se ho, jak to v klubu vypadá?

Neznáme se, proto jsem mu nevolal. Ale o podmínkách v moskevském klubu vím všechno.

Takže pro zajímavost - Co vám říká slovo báza?

Vůbec nic.

To je základna, kde se ruská mužstva celé dlouhé dny připravují, kam odjíždějí před utkáním i po něm, kde hráči tráví hodně času... Neděsí vás to?

Neděsí, i na to jsem připraven. A navíc do Moskvy odcházím až za dlouho, neboť ještě čtyři měsíce budu hrát za Slavii.

A co ruština? Nakolik ovládáte azbuku?

Vůbec, ale teď začnu chodit pravidelně dvakrát v týdnu na hodiny. A navíc děda, který má z ruštiny státnici a s nímž jsem se stejně jako s rodiči o přestupu do CSKA hodně radil, slíbil, že se mnou do Ruska pojede a pár týdnů tam se mnou bude.

Nestálo by za to se do Ruska vydat a všechno obhlédnout ještě dřív, než do Moskvy přesídlíte v lednu natrvalo?

To určitě, protože jsem v Rusku nikdy nebyl. Bude ale hodně záležet na programu Slavie, v jejímž dresu bych chtěl v dalších dnech a týdnech podávat takové výkony, abych byl jejím platným hráčem.

CSKA Moskva je vlastně velkým mezinárodním společenstvím, neboť trenér Gazajev má k dispozici nejen ruské fotbalisty, ale i čtyři Brazilce, Nigerijce, Poláka, Litevce, Turka, Bosňana, Srba i  třeba Čecha Kaloudu. Myslíte, že bude pro vás snazší prosadit se v takovémto kádru?

Asi ano. Hlavně však pro mě bude výhodou, že se v kabině i na hřišti bude mluvit nejen rusky, ale i anglicky a že do Moskvy přijdu v lednu, takže s mužstvem absolvuji celou zimní přípravu na novou sezónu. To by mně mělo pomoci. Fotbal hrát umím a jsem přesvědčen, že se v CSKA prosadím.

Reklama