Hlavní obsah

Polská policie zatkla další tři osoby kvůli korupci ve fotbale

VARŠAVA

Polská policie zatkla další tři osoby v souvislosti s vyšetřováním korupce ve fotbale. Edward Zalewski ze státního zastupitelství ve Vratislavi ve středu novinářům řekl, že zadrženi byli dva fotbaloví činovníci a jeden trenér. Všichni tři dohromady uslyšeli 30 obvinění, která se týkají poskytnutí úplatků ve výši okolo 100 000 zlotých (709 000 Kč).

Článek

Zalewski nechtěl prozradit, z jakého regionu Polska zadržení jsou. Dodal, že zatím probíhají procesy spojené se zatčením osob. Vyšetřování korupce v polském fotbalu začalo v květnu 2005. Od té doby prokuratura obvinila okolo 120 osob, mezi nimiž jsou sportovní činovníci, rozhodčí či lidé z fotbalového svazu.

Loni v prosinci začal před vratislavským soudem první proces kvůli korupci ve fotbale. Na lavici obžalovaných usedlo 17 osob. Pravomocně odsouzen ještě nikdo nebyl.

Rozsáhlá aféra, která zasáhla ligové týmy, vzbudila kritiku Polského fotbalového svazu (PZPN) ze strany fanoušků a vlády. Ta se naposledy pokusila zasáhnout do vedení svazu prostřednictvím dosazeného správce.

Proti tomu se vzbouřily mezinárodní fotbalové federace FIFA a UEFA, které pohrozily Polsku vyloučením z kvalifikace o postup na mistrovství světa či odebráním spolupořadatelství evropského šampionátu v roce 2012. Vláda nakonec ustoupila a správce bude odvolán.

Reklama