Hlavní obsah

Kazaň vyhrála poprvé ruskou ligu

MOSKVA

Fotbalisté Kazaně jsou poprvé v historii mistry ruské ligy. Titul si v neděli zajistili tři kola před koncem soutěže vítězstvím 2:1 na hřišti Saturnu Moskevská oblast. Potřebnou výhru zajistil hostům v poslední minutě zkušený srbský útočník Savo Miloševič, který překonal českého gólmana Antonína Kinského.

Článek

Kazani nahrála sobotní porážka CSKA Moskva v derby se Spartakem a zaváhání svého pronásledovatele dokázala využít. Před zbylými třemi zápasy má v čele tabulky nedostižný náskok deseti bodů. Svěřenci turkménského kouče Gurbana Berdijeva se mohou příští rok těšit na premiéru v Lize mistrů.

"Alláh vyslyšel naše hráče a dal nám sílu bojovat o titul," řekl pro ruskou televizi Berdijev. "Nechtěli jsme čekat až do příštího týdne, proto jsme se v závěru rvali o výhru," doplnil ho útočník Sergej Rebrov, ukrajinská hvězda týmu.

Titul přiblížil Rubinu už v 75. minutě Roman Adamov, na jeho gól ale vzápětí odpověděl Pjotr Němov. Rozhodnutí přinesla až branka pětatřicetiletého Miloševiče, který letos přišel do Kazaně po dlouholetém působení v Anglii, Itálii a především ve Španělsku.

Skok oproti loňskému ročníku

Kazaň udělala velký skok oproti loňskému ročníku, v němž obsadila až desáté místo. Za titulem vykročila skvělým vstupem do sezony, kterou zahájila sérii sedmi výher, čímž překonala o jedno vítězství rekord ruské ligy.

Za úspěchem stojí pětašedesátiletý kouč Berdijev, který vede Rubin od roku 2001. Vzápětí s klubem postoupil do nejvyšší soutěže a hned v prvním roce s ním vybojoval bronzovou příčku. Tehdy u toho byl i český obránce Jiří Novotný. Mistrovský titul je pro klub z Tatarstánu ideálním dárkem k letošnímu 50. výročí založení.

Rusko - 27. kolo:
Nalčik - Tomsk 1:1, Saturn MO - Kazaň 1:2, Vladivostok - Perm 0:1, Groznyj - FK Moskva 1:1.

Reklama